Tovább bővült szakmai stábunk

STEFAN FALK másodedző (U 20)

- Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a jégkorongozással? Mikor kezdtél hokizni és melyik csapatban, csapatokban játszottál pályafutásod során?

S.F.: Hat-hét évesen kerültem először kapcsolatba a jégkorongozással a helyi jégcsarnokban, ahol hoki iskola működött, néhány szülő vezetésével. Itt kezdtem el a hokit és az IFK Munkfors csapatában játszottam szinte egész karrierem során. Ez 20 éves koromig tartott, aztán leálltam, mert nem tudtam bekerülni helyi felnőtt csapatba, ők akkortájt a svéd 2. osztályban kergették a pakkot. Soha nem volt opció számomra, hogy egy másik csapatnál próbálkozzak, inkább abbahagytam az aktív jégkorongozást. Évekkel később rövid ideig játszottam az Ulriksdals IK és a Vällingby AIK 4. divíziós csapataiban, de jobbára csak szórakozásból.

- Milyen okból váltottál az edzői munkára?

S.F.: Már játékosként világossá vált számomra, hogy valószínűleg nem leszek felnőtt jégkorongozó. Először azért kezdtem edzősködni, hogy lássam, képes lenne-e betölteni azt az űrt, ami akkor keletkezne, ha abbahagynám a játékot. Aztán gyorsan rájöttem, hogy a játék és az edzősködés nem hasonlítható egymáshoz. Edzettem egy U16-as csapatot és ugyanakkor játszottam is a helyi floorball klubban. Váltottam; néhány évre kiléptem a jégkorongból és floorball játékos lettem. Stockholmba mentem, a svéd sport- és egészségtudományi iskolába (GIH), majd visszatértem a jégkorong sporthoz.
 

- Melyik klubnál, kluboknál dolgoztál otthon és melyik korosztályokban?

S.F.: Az alábbi egyesületeknél és korosztályoknál dolgoztam 1998 és 2018 között:
1998-1999: IFK Munkfors  (U 16)
2007-2014: DE Hockey and Ormsta/SDE  (Női U 10-U 20 Női Div 1. és 2.)
2012-2013: Női SDHL (erőnléti és kondicionális edző – U 11, U 13, U 15)
2012: Sollentuna HC  (U 16 és U 18)
2014-2016: Viggbyholms IK  (U 18 és U 20)
2016-2017: AIK (Női Div.1.)
2017-2018: Viggbyholms IK  (U 12 és U 18)

- Ki javasolta, hogy Debrecenben keress edzői munkát? Korábban jártál már Magyarországon?

S.F.: Jan Bylesjö - aki a Debreceni HK  U 20-as csapatának vezetőedzője lesz a következő szezonban - javasolta, hogy Magyarországon és azon belül Debrecenben keressek edzői állást. Sok jó dolgot mondott Magyarországról, ő említette azt is, hogy a debreceni klub izgalmas feladatokat kínálhat a jövő szezonban. Találkoztam már néhány magyar játékossal a női válogatottból, de eddig még nem jártam Magyarországon. Szívesen jövök ide, izgalmas élmény lesz első kézből megismerni a magyar jégkorongot és a magyar kultúrát.
 

- Melyek a fő terveid, céljaid Debrecenben?

S.F.: Először is nagyon hálás vagyok a DHK menedzsmentjének, akik lehetőséget nyújtottak az edzői munkára és arra is, hogy Jan Bylesjövel dolgozhassak együtt. Jan nagy tapasztalattal rendelkezik a magyar jégkorongsportban. Célom az, hogy közös munkával erős, versenyképes csapatot építsünk ki, amelyik soha nem adja fel a harcot, a játékosok pedig odafigyelnek mindenre, amivel fejleszthetik önmagukat és a csapatot.


STEFAN FALK
Születési hely, idő: Munkfors (SWE), 1978.11.04.
Foglalkozása: jégkorong edző

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok