Sokáig nagy meglepetés lógott a levegőben…

Kevesebb, mint egy nappal a kedd esti összecsapás után ismét egymásnak feszült a DHK és a Csíkszereda az U18-as bajnokságban.

A vendégek kerete adott volt, a mieink azonban igencsak érdekes felállásban léptek pályára, a debreceni keretben kilenc serdülő játékos kapott helyet. Sokan aggódva figyelték, ahogyan a hazai legénység a jégre korcsolyázik, de rövidesen kiderült, nincs ok az aggodalomra.

A nyitó harmad elején azonnal nyilvánvalóvá lett, hogy a mieink egy cseppet sincsenek megilletődve, óvatosan bár, de nekiugrottak a félelmetes hírű csíkszeredai alakulatnak. Az első percek főként mezőnyjátékkal teltek, a kapuk ritkábban forogtak veszélyben, miközben óriási taktikai csata folyt a jégen. A mieink roppant szervezetten, fegyelmezetten játszva, eredményesen szűrték meg a szeredai támadásokat, folyamatosan tapadtak a vendégjátékosokra, nem engedték őket kibontakozni. Mintegy öt perc múltán szorultunk be először, de Ambrus Levente biztos kézzel vigyázta a debreceni kaput. 12.18-nál Benedek Gergő 2+10 percet kapott fejre irányuló támadásért, 12.58-nál Casaneanu is leült melléje a büntetőpadra. A dupla, majd a szimpla fórt egyaránt kicsit óvatosan játszották meg a mieink, a Szereda viszonylag gond nélkül védekezte ki a hátrányokat. Majd tovább folytatódott a taktikai csata, mialatt négy perccel a harmad vége előtt Ambrus Levi még kikapott egy közelit a jobb felső sarokból. Fiatal csapatunk taktikailag érett és fegyelmezett játékkal döntetlenre hozta le az 1. harmadot, a kapura lövési statisztika (4-9) is kiegyenlített periódusra utalt.

A 2. játékrészre megnövekedett önbizalommal érkeztek meg a mieink. Elsősorban a mezőnyben oda-vissza hullámzott a játék. 26.45-nél a vendégcsapatból Részegh Zsoltot állították ki durva játékért. Pár másodperccel később már realizáltunk egy formás akciót, az éles keresztpasszt azonban a szeredai hálóőr lefülelte. 28.13-nál Kriukov nagy cselekkel indult meg, az erdélyi védők indítást vártak, az légiós hátvéd azonban betört a harmadba, elhúzta a pakkot a vendégkapus előtt és a hálóba vágta. A vendégcsapat azon mód kapust cserélt, ez azonban nem zavarta a mieinket. Előbb Kriukov tüzelt a kékről, majd 30.45-nél Bartók lépett ki és kilőtte a hosszú alsót. 34.31-nél Antal Simon került a büntetőpadra bottal lökésért, a büntetés most különösen rosszkor jött, mert megtörte a mieink lendületét. A Szereda egy percen beül kihasználta a kínálkozó alkalmat, előbb lőttek egy vasat, majd 35.38-nál Karda talált be a bal oldalról. Az addig olajozottan működő hazai gépezet döcögni kezdett, 38.51-nél Kriukov a kiállítás sorsára jutott. 39.17-nél Ilyés lövése kipattant, Casaneanu kapásgóljával egyenlített a vendégcsapat. A 2. játékrészben a szépítő találatuk után egyre magabiztosabbá vált, fölénybe került a Csíkszereda, ezt jól mutatja a kapra lövések száma, ami 12-20 volt a 2. harmadban.

A 3. harmad elején a Csíkszereda kivédekezte Casaneanu áthúzódó kiállítását. Az erdélyi együttes újra rátalált játékának ritmusára, a mieink egyre nehezebben tudtak kijönni a védekező harmadból. A 42. percben egy lehulló korong Ambrus Levi mögött landolt, a védők még kivágták a gólvonalról, 42.51-nél azonban Karda közeli lövése a vasról bepattant. Szórványos ellenakcióink egyike során Szabó Kornél száguldott végig a pályán, és lövéssel fejezte be a támadást. Fölényben maradt a vendégcsapat, 48.51-nél két szeredai csatár lépett ki üresben, végül Casaneanu fejezte be az akciót. 56.01-nél emberfórba kerültek a mieink; György József edző azonnal időt kért, hogy megragadja a kínálkozó lehetőséget. A debreceni fiatalok keményen támadtak, Kriukov kétszer is veszélyeztetett az utolsó másodpercekben, a szeredaiak azonban rutinosan ölték az időt.

György József edző az elégedettség hangján nyilatkozott a találkozóról. „Az első harmadban egy kicsit nehezen vettük fel a ritmust, még akadozott a taktikai fegyelem, de ezeket a hibákat Ambrus Levente a kapuban kijavította. A serdülő játékosok egyre jobban felvették a tempót, így nagyon fegyelmezett játékkal sikerült kiegyenlíteni a Csíkszereda által gyakorolt nyomást. Akadtak kimondottan jó támadásaink is, de a vendégkapus is a helyén volt. A második harmadban sikerült kétszer betalálni, először Krukov, majd pár perccel később Bartók révén. Még ebben a harmadban két emberelőnyös szituációból egyenlített a Csíkszereda. A harmadik harmadra elfáradtunk, az ellenfél akarata érvényesült, de végig meccsben voltunk és a 3. játékrészben is akadtak gólszerzési lehetőségeink. Elégedett vagyok a fiúkkal, mindenki a tudása legjavát adta, küzdött az első másodperctől az utolsóig. Örülök, hogy a serdülő játékosok ilyen keményen beleálltak a mérkőzésbe és kiemelném Ambrus Levi teljesítményét is, akinek nagy bravúrokat bemutatva sikerült a csapatot sokáig játékban tartani.”

Sokáig nagy meglepetés lógott a levegőben, aztán a dolgok a realitásnak megfelelően alakultak. A debreceni fiatalok azonban minden elismerést megérdemelnek; két harmadon át sakkban tartottak egy náluknál jóval erősebb, képzettebb játékosokból álló csapatot, amelynek tagjai közül nem egy ERSTE Ligás tapasztalattokkal is rendelkezik. Ambrus Levente parádés dolgokat művelt a hazai kapuban, 91.3 %-os védési hatékonyságot produkált.

Debreceni HK-ISK Csíkszereda 2-4 (0-0, 2-2, 0-2)
Gólszerzők:
Kriukov és Bartók, illetve Karda(2) és Casaneanu(2)

Címkék

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok