Nincs okunk a kesergésre, legyünk büszkék!

A debreceni legénység számára szerdán este véget ért a 2016/17-es MOL Liga szezon, de semmi okunk az elkeseredésre.

Ellenkezőleg, a játékosok, a stábtagok és a szurkolók egyaránt büszkék lehetnek a 11 csapat versengéséből kiharcolt 4. helyre, hiszen nem mindennapi nehézségekkel megtűzdelt úton jutottak, jutottunk el idáig. Nem csupán az utóbbi hetek elképesztő sérüléshullámára gondolunk most, hanem többek között arra, hogy az idénynek volt olyan szakasza, amikor egy darabig még a rájátszásba kerülés is bizonytalannak tűnt.  Együttesünk kemény munka árán túljutott ezen az időszakon, nagy hajrával megérkezett az alapszakasz legjobb négy csapata közé, ezek után az elődöntőt egyféle bónusznak is tekinthetjük. A hoki csodálatos, egyben a végsőkig kegyetlen sport; nagyon ritkán ad a csodára lehetőséget és ezen ritka pillanatokért is iszonyú keményen meg kell dolgozni. Utólag, kicsit lehiggadva már, tárgyilagosan meg kell állapítani; az elődöntőben minden előny a MAC oldalán volt, a fővárosi gárda pedig túl erős csapat ahhoz, hogy ne érvényesítsék az említett előnyöket. Mindezektől függetlenül a DHK háza táján titkon mindenki abban reménykedett, a hétfői feltámadás két nappal később a Tüskecsarnokban is folytatódik.

Jason Morgan ezúttal sem tudott négy komplett sort benevezni a mérkőzésre, bár az eltiltása után visszatért Brown és Hári, sérülten bár, de vállalta a játékot Dudás, Berta és Wéber. Az előző meccsen remeklő Pleszkán kezdett a kapunkban, Saluga centerezett Piskunov és Schultz között, a második csatártriót pedig Németh Attila, Brown és Hári alkotta. Oda-vissza hullámzó, nyílt sisakos játékkal kezdődött a mérkőzés, kicsit többet kezdeményezett a hazai csapat. 08.00-nál Kovács Csaba került a büntetőpadra térdhasználat miatt, amit szerencsére sikerült megúsznia mieinknek sérülés nélkül. Az előnyt azonban nem tudtuk gólra váltani, részben a MAC kemény védekezése, részben a pontatlan passzjáték miatt. Ahogyan az gyakran megesik, gyorsan jött a visszavágás; 11.36-nál a debreceni kapu előtt pattogott a korong, Somogyi közeli lövése még kijött Pleszkánról, Könczei viszont nem hibázott. Alig egy perccel később megint nem tudtuk eltakarítani a kapu elől a MAC támadóit, egy lecsorgóból Booras volt eredményes. A játékrész második felében némileg beállt az eredmény, majd Dudás szabálytalankodott a 18. perc tájékán. Késleltetett kiállítás helyzetében 6 játékossal rohamozott a hazai csapat, beszorultunk a harmadunkba, gól azonban nem esett.

A lehető legrosszabbul indult számunkra a 2. harmad; a középkezdés után Jubinville indult meg Nikiforov átadásával, úgy látszott, a mieink nem veszik elég komolyan, a kanadai csatár pedig emberhátrányban értékesítette a szólót. 20.44-nél Kovács Bronsont ültették ki, de a fórt pontatlanul játszottuk meg, ismét kimaradt a lehetőség. Aztán Brown került nagy helyzetbe, tisztán lőhetett, ám a MAC kapusa a helyén volt. 27.38-nál azonban neki sem volt esélye; Schultz indult meg egy lecsorgó koronggal, végigszlalomozott a pályán, elfektette Bálizst és a hálóba vágta a pakkot. 29.00-nál Sadikov és Nagy Krisztián vesztek össze, mindketten a büntetőpadra kerültek. A 4-4 elleni játék jobban sikerült a hazaiaknak, Pozsgai váratlanul nagyon eltalálta korongot, a jól védő Pleszkán ezúttal nem tudott menteni. 31.08-nál Brown tört ki erőszakosan a MAC védőinek gyűrűjében, a játékvezetők lefújták az akciót és Hárit állították ki fogásért. Bezrukov megdühödött, végül 10 percet kapott sportszerűtlen magatartásért. Kiegészült és meleg helyzetet dolgozott ki a vendégcsapat; Brown, Schultz és Hetényi akciózott. Mintegy négy perccel a harmad vége előtt Brown játszotta meg Vinczét, aki jó helyzetből végül az oldalhálóba lőtte a korongot. A játékrész végén hosszasan kevergetett a harmadunkban a MAC, a mieinken egyre jobban kiütközött a fáradtság, nehezen tudtunk korongot szerezni és birtokolni.

Páros kiállítással indult a 3. harmad: 43.40-nél Vincze és Booras, 44.34-nél Brown került a büntetőpadra. A játékba visszatérve veszélyesen indult meg az amerikai csatár, a kapu mögül visszatett korongjára azonban nem érkeztek időben a társak. Majd Schultz lőtte rá Brown átadását, Saluga ismételt középről, de nem sikerült betalálni. 51.19-nél elcserélte magát a hazai csapat, túl sok játékos volt a jégen, 2 perces technikai kisbüntetésben részesültek. A fórban többet kezdeményeztünk, de a lehetőséget nem sikerült gólra váltani. 56.37-nél még kiült Sadikov és Kovács Bronson, majd Dudás lövését fogta Bálizs. Már mindenki a mérkőzés végét várta, amikor 59.28-nál Kovács Bronson a kékről eldurrantotta a pakkot; a lövés beakadt, helyzet nélkül növelte az előnyét a MAC. A meccs lefújása után Schultz még kapott egy végleges kiállítást sportszerűtlen magatartásért, bár feltűnő atrocitás nem történt.

Ahogyan azt a mérkőzést követő nyilatkozatában Jason Morgan elmondta, ezen a mérkőzésen is visszaütött a rövid cserepad és az egyre halmozódó fáradtság. Emiatt nem tudtunk megfelelő átütőerővel támadni, a szokásosnál kevesebbet lőttünk kapura. A mieink becsülettel küzdöttek, ismét megmutatták az erényeiket, de ezen az estén nem jutottak többre a MOL Liga (egyik) legjobb csapatával szemben. Ezúton is köszönjük a játékosoknak és a szakmai stábnak az elvégzett munkát, a kiváló eredményeket, a közönségnek a buzdítást és mindazt a támogatást, amivel az együttest segítették! Játékosaink számára közeleg a jól megérdemelt pihenés és a feltöltődés időszaka. Töltsék ezt az időt kellemesen és jól, de legelőször is a kívánjuk, hogy gyógyuljanak meg gyorsan és komplikáció nélkül a sérültjeink! A DHK 2016/17-es MOL Liga szezonjának szakmai értékelésére terveink szerint még visszatérünk.

MAC Budapest-Debreceni HK 5-1 (2-0, 2-1, 1-0) – 4-1

Fotók: Dömötör Csaba

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok