Kiszenvedett győzelem

A DHK MOL Ligás csapata nyugodtan készülődött a szezonbeli első bajnoki mérkőzésére a Debreceni Jégcsarnokban. Méghozzá teljes joggal, hiszen az újonc Dunarea Galati együttese egy méretes, 7-0-ás zakóval mutatkozott be a Jegesmedvék otthonában.

A papírforma tehát egyértelműen a mieink mellett szólt, bár rég tudjuk, hogy az időnként felborul…

Nagy iramban kezdett a hazai csapat, világosan látszott a szándék; be akarják darálni az ellenfelüket. Már az első percekben számos helyzetet alakítottunk ki, a négy szlovák légióssal felálló Galati azonban foggal- körömmel védekezett. Az 5. percben a kitörő Hárit látványosan buktatták, a bírói síp azonban néma maradt. Tovább rohamozott a DHK, a román együttes erejéből csak a rombolásra futotta. A 8. percben Dancsfalvi keverte meg a Galati védelmét, Kovács Viktor lőtte el a pakkot, de rutinos cseh hálóőr, Vlastimil Lakosil sokadszorra hárított biztos kézzel. A 9. percben jött a hidegzuhany; egy lecsorgó koronggal indultak meg a vendégek, Robert Krajci elhúzta Gyenes előtt a korongot és betalált. A gól nem vetette vissza a hazaiakat, nagy elánnal rohamoztak tovább. A 11. percben Németh Attila csapott le egy szabad korongra a Galati harmadában, de fölé lőtte a helyzetet. 13.28-nál Hári kapáslövése beakadt, a játékvezetők azonban nem ítéltek gólt, sőt 2 percre kiszórták Kovács Viktort, mivel előzőleg szabálytalankodott a palánk mellett. Vendéghelyzet nélkül védekeztük ki az emberhátrányt, majd újra támadásba lendültünk. Négy perccel a harmad vége előtt Kochetkov lépett ki szólóban, aztán telibe találta Lakosilt, két perccel később újra ő próbálkozott, a cseh kapus azonban ismét helyén volt. Az első játékrészben uralta a játékot a DHK, ahogyan azt a 16-4-es kapura lövési mutató is jól szemlélteti, egyenlíteni azonban nem sikerült.

A 2. harmadban tovább fokozódott az hazai nyomás, a vendégcsapat ereje pedig elkezdett fogyatkozni. 22.37-nél Lantosra 2 perces kisbüntetést szabtak ki bottal akasztásért, az emberfórt azonban nem tudtuk kihasználni. A 8. percben óriási kavarodás támadt a Galati kapuja előtt, de ismét nem született gól.  29.04-nél Durkech kis híján letépte Kochetkov fejét, 2+2 perc lett a jutalma. Még egy perc sem telt el, amikor Flinta Botond is kapott 2 percet színészkedésért, kettős fórban játszhattunk! Záporoztak a lövések Lakosil kapujára, míg 31.35-nél végre megtört a jég: szép Bezrukov-Hári-Piskunov háromszögelés után az orosz támadó védhetetlenül bombázott a román csapat hálójába. 33.52-nél Kochetkovot kirakták 2 percre és Gyenesnek nagyot kellett alakítani egy váratlan román támadás végén. Az újabb hazai helyzetekből nem sikerült betalálni, sőt 3 perccel a harmad vége előtt ismét Gyenes-bravúrra volt szükség. A döntés tehát a meccs végére maradt.

A 3. játékrészben folytatódott a jól ismert forgatókönyv: a hazaiak egyre másra vezették a támadásokat, a vendégek pedig romboltak, nem mindig a szabályok adta keretek között. 41.50-nél Popa Adrián ismerkedett a büntetőpaddal. Az emberelőnyben Hári lépett ki a Galati védői közül, lövése a vasról vágódott vissza. Popa 12 másodpercnyi játék után visszaült a büntipadra, de az előny ismét elment, sőt kis híján gólt kaptunk kontrából. 47.49-nél Voroshnin is összeszedett egy kisbüntetést, de rövidesen egalizálódott a vendégelőny: Durkech dózerolta le a kilépő Német Attilát. A nagy akarástól egyre görcsösebbé vált a debreceni alakulat, a Galati játékosai pedig ahogy tudtak, védekeztek. Szinte percenként követték egymást a kiállítások: a harmad utolsó perceiben előbb Munteanu, majd Durkech és Bednár is a büntetőpadra került. Sajnos, Hetényi kisbüntetése megtörte a hajrá lendületét, a román csapat pedig ölte az időt. Így bekövetkezett, amire kevesen gondoltak, - a hosszabbítás.

A ráadás döntő pillanatai 61.21-kor kezdődtek: Lantos Vladimír fogásért 2 perces kisbüntetést kapott és a hazai alakulat a 4-3 elleni játékban már nem hibázott. 62.50-nél Hári tűzte rá Vaszjunyin átadását, a lövésbe Dancsfalvi beleszúrt, Lakosil kapitulált,- nyertünk!

A vártnál jóval nehezebben győzött a szezonnyitón a DHK csapata. Nem volt szép mérkőzés, ám erről nem a mieink tehetnek. Az a fajta „dzsungelhoki”, amit a Galati produkált, érezhetően nagyon nem ízlett a hazaiaknak, viszont mindenki tudja, milyen nehéz a kapu elé tömörülő, foggal-körömmel bekkelő együttesek ellen játszani. Nem volt igazából izgalmas mérkőzés sem, az első pillanattól kétség se férhetett ahhoz, hogy melyik a jobb, a képzettebb, a jégkorongot játszani akaró csapat. Izgulni csak amiatt kellett, hogy mikor sikerül felőrölni azt a csapatot, amelyik jégkorongozni még véletlenül sem akar. Hogy az alkalmazkodás miért sikerült ilyen nehezen, az nem kis talány és legyen a szakemberek dolga.


Fotó: László Zoltán

A mérkőzésen készült többi fotó megtekintéséhez kattintson ide!

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok