Bemutatjuk új munkatársainkat

JAN BYLESJÖ mentoredző, U 20-as vezetőedző

Az új svéd edző számára ismerős terep a Debreceni Jégcsarnok; az elmúlt években gyakran állt a vendégek cserepadja mellett a Drago Skorpiók, még inkább a MAC korosztályos csapatainak edzőjeként. Néhány hét múlva új korszak kezdődik a tréner karrierjében, mivel a mentor edzői teendők mellett rövidesen átveszi a DHK U 20-as korosztályának irányítását is.


- Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a jégkorongozással? Melyik csapatban (csapatokban) játszottál?

J.B.: Négy éves koromban kezdtem korcsolyázni, ez télen mindennapos program volt, miközben hazafelé tartottam édesanyámmal és a testvéremmel az óvodából. A hátizsákomban vittem magammal a korcsolyámat, aztán le a cipőt, fel a korit, amikor jéghez értünk. Hat éves koromban csatlakoztam a közeli Viggbyholms IK jégkorong iskolájához. Azonnal beleszerettem a játékba. Csapatunk a játékosok hiánya miatt feloszlott, így néhány évvel később csatlakoztam az Enebybergs IF-hez, ebből lett később a DE Hockey, mai nevén SDE Hockey.
 

- Milyen okok miatt váltottál az edzői munkára?

J.B.: 15 éves koromban megsérült a vállam, emiatt arra kényszerültem, hogy abbahagyjam a játékot. Körülbelül egy hét múlva edzőnek jelentkeztem a DE Hockey egyik korosztályos csapatához, azóta a jégkorong mindig nagy szerepet játszott az életemben.
 

- Kik voltak a mentoraid edzői karriered során?

J.B.: A pályám kezdetén Roger Dahlström, az AIK fejlesztési programjának vezetője volt a mesterem, Magyarországon pedig Glen Williamson.


 

- Otthon mely’ kluboknál edzősködtél és melyik korosztályokban?

J.B.: Svédországban az alábbi kluboknál és korosztályoknál dolgoztam:
2005-2007: DE Hockey - U13, U14
2007-2009: DE Hockey - U13, Ormsta/SDE - Női U15 - U18
2009-2010: AIK Hockey - U15, U13
2010-2011: Sollentuna Hockey Club - U15
2017-2018: AIK Hockey - U16, U15
 

- Meddig dolgoztál Magyarországon, mely kluboknál tevékenykedtél?

J.B.: 2011-től 2017-ig éltem és dolgoztam Budapesten. Az első szezonban a Drago Skorpiók csapatával foglalkoztam, 2011-től 2017-ig a MAC korosztályos csapatainál és ezzel párhuzamosan a Marylin HC női együttesénél edzősködtem, 2014-2017 között vendégedző voltam a Magyar Nemzeti Csapatfejlesztési Programban, Glen Williamson irányítása mellett.
 

- Milyen tervekkel, célokkal kezded el a munkát Debrecenben?

J.B.: Az U 20 vezetőedzőjeként az egyik legfontosabb célunk a játékosok fejlesztése úgy egyénileg, mint csapatként, hogy elérjük a maximális lehetőségeinket. Ez napi szinten komoly elkötelezettséget és kemény munkát igényel végig az egész év során, hogy fenntarthassuk a fejlődést. Ezáltal a játékosok felkészülhetnek a felnőtt jégkorongozásra, és arra, hogy magasabb szinten hokizhassanak.
Mint mentor edző, fő célom annak biztosítása, hogy a DHK szervezete folyamatosan fejlődjön és megőrizzük a munka minőségét, amit edzőként végzünk a játékosaink képzése érdekében, mind a jégen, mind a jégen kívül. Ide tartozik annak biztosítása is, hogy minden jól felépített, jól megtervezett és kivitelezett legyen. Ez mindenre kiterjed, arra, hogy miként lehet valakiből jó ember és sikeres jégkorong játékos, aki képes valóra váltani a céljait és az álmait rövid és hosszú távú perspektívában egyaránt.
 

- Hogyan látod, nagy kihívás lesz számodra a mentoredzői és a vezetőedzői pozíció betöltése?

J.B.: Hálás vagyok a DHK vezetőségének, mivel esélyt adtak arra, hogy visszatérjek Magyarországra és Debrecenben dolgozhassak. Mentor edzőként nagyon érdekes lesz esélyt kapni, hogy támogassam az edzőket karrierjük következő lépései során. Vezetőedzőként azt várom, hogy magas szinten versenyképes csapatot építsünk ki, sokrétűen orientált játékosokkal, akik mindent megtesznek a siker érdekében. Alig várom már, hogy a szezon elkezdődjön!


JAN BYLESJÖ
Születési idő: 1988.03.25.
Születési hely: Stockholm (Svédország)
Foglalkozása: jégkorong edző

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok