Korcsolya tanfolyam

Korcsolya tanfolyamra való jelentkezéshez hívja szakedzőinket:
Fekete Albert: +36 20 264 1581, Köllő István: +36 20 955 2176 vagy ha kérdése van, írjon nekünk az info@debrecenihoki.hu e-mail címre!

Figyelem! A tanfolyamhoz bármikor lehet csatlakozni, ugyanis nincsenek turnusok! Felszerelést biztosítunk! Lányok jelentkezését is várjuk!

KORI ABC - A SZÜLŐ KÉRDEZ, AZ OKTATÓ VÁLASZOL

Amikor felmerül a kérdés, hogy tanuljon-e a gyermekünk korcsolyázni, vagy nem, a szülő gyakran dilemma elé kerül. A döntést azzal szeretnénk segíteni, hogy összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és azokra szakembertől kértünk választ. György József, amellett, hogy sikeres edző, gyakorlott korcsolya-oktató is, akitől gyermekek százai sajátították el a korizás alapjait.


- Hány éves korban érdemes elkezdeni a korcsolyázást?

Gy.J.: A korcsolyázás megkezdésére a legalkalmasabb a 4-8 éves életkor, feltételezve a megfelelő szellemi- és morpho-funkcionális fejlettséget. Később, 8-10 éves korban is el lehet kezdeni, amennyiben a gyermek fejlett mozgáskultúrával és magas energiapotenciállal rendelkezik. Ebbe az életkori csoportba elsősorban azok tartoznak, akik addig más sportágakban próbálták ki magukat.


- A korcsolyázás, mint valamennyi sporttevékenység, kedvező hatást gyakorol a gyerekek fejlődésére. Melyek a legfontosabbak ezek közül?

Gy.J.: Mivel nem természetes mozgásformáról van szó, nagy szerepe van a csúszásérzet kialakításában, kedvezően hat az egyensúlyérzékre, fejleszti a törzset és a láberőt, valamint a lábkoordinációt. Tökéletes alapozó sportág a síelés elsajátításához, gyakorlatilag kiváltja a síoktatást! - Hogyan épül fel a korcsolyatanfolyam ismeretanyaga az első foglalkozástól kezdve?

Gy.J.: A tanfolyam elkezdésének nem feltétele, hogy a résztvevők tudjanak korcsolyázni! Jobban örülünk annak, ha nálunk tanulják meg az alapokat, mert a helytelen beidegződések csak nehezen javíthatók. Az oktatás a felméréssel kezdődik, ennek eredményeképpen kerülnek vagy a „bójás” vagy a „topogós” csoportba, de a legfontosabb az élményszerzés, a korizás megszerettetése. A résztvevők a csoportban fejlődnek tovább, lépésenként haladnak előre; a „bójásokból” „topogósok” lesznek, majd a „csúszósok” közé kerülnek.


- Mennyi idő alatt lehet megtanulni korcsolyázni?

Gy.J.: Ez változó, de átlagosan 8-10 alkalom szükséges az alapok elsajátításához, ami azt jelenti, hogy megtanulnak csúszni, megállni és előrefelé kanyarodni.- Részt vehetnek a szülők is a tanfolyamon?

Gy.J.: Semmiképpen nem javasoljuk, hogy a jégre lépjenek, de a lelátóról természetesen nyomon követhetik az eseményeket. A szülőknek elsősorban a nyílt órákon (évente 1-2 alkalommal) van lehetősége arra, hogy feljöjjenek a jégre.


- A tanfolyam elkezdéséhez szükséges-e saját korcsolyával rendelkezni, vagy lehet bérelni is?

Gy.J.: A korcsolyakölcsönzőben 26-49-es méretű korik állnak rendelkezésre. Én azonban inkább azt javasolnám, hogy a beiratkozók rendelkezzenek saját korcsolyával. Szükség van ugyanis arra, hogy a cipő a lábhoz idomuljon, másként csúnyán feltörheti. A DHK sportboltjában szakképzett eladó tud segíteni a megfelelő korcsolya kiválasztásában.- Milyen előnyökkel jár, ha a gyerekek korán megtanulnak korcsolyázni?

Gy.J.: A korcsolyázást az úszáshoz hasonlóan nagyon korán el lehet kezdeni. Ebben a 4-8 éves életkorban a gyerekek nagyon fogékonyak, gyorsabban tanulnak, így több idő van a fejlesztésre, mielőtt elérik a versenyeztetési életkort. Nyilván nem szabad „túledzeni” a gyereket, heti 2-3 alkalom az optimális.


- Érheti-e sérülés a résztvevőket korcsolyaoktatás közben?

Gy.J.: Hangsúlyozottan nem! 20 éve foglalkozom oktatással, de ilyen esetre nem emlékszem.  Egyrészt azért, mert ebben a korban a csontosodás még nem fejeződik be, a fejsérüléseket pedig sisak használatával küszöböljük ki. A jégkorongsportban a modern védőfelszerelések használata révén sokkal kisebb a sérülésveszély, mint a kézilabdában vagy a labdarúgásban.- Hány oktató, edző van jelen a jégen a tanfolyami foglalkozások alkalmával?

Gy.J.: A csoportlétszámtól függően 5-6 edző segíti a résztvevőket, általában 10-12 gyermek jut egy oktatóra, edzőre.


- Hol és mikor rendezik a korcsolya tanfolyamokat? Mikortól lehet csatlakozni?

Gy.J.: A tanfolyamokra a Debreceni Jégcsarnokban (4031 Debrecen, Derék utca 33.) kerül sor, mindig munkaidő után, hétfőn és csütörtökön 17.40 és 18.30 óra között, vasárnap pedig 9.00-9.50 óráig. Mivel nincsenek turnusok, így a tanfolyamhoz bármikor lehet csatlakozni!- Mennyi a tanfolyam részvételi díja?

Gy.J.: A tanfolyami díj 6 000 Ft.


- Milyen fejlődési lehetőségek nyílnak azok előtt, akik megtanultak korcsolyázni?

Gy.J.: Az alapok elsajátítása után a gyermekek eldönthetik, melyiket választják a korcsolyázáson alapuló sportágak, a jégkorong, a műkorcsolya és a gyorskorcsolya közül. Jégkorong edzőként én természetesen arra buzdítok minden érdeklődőt, hogy válassza a hokit, legyen művelője a XXI. század sportjának!


 

 

Ismerkedj meg a hokisok felszerelésével!


Felszerelés vásárlási tanácsok szülőknek és kezdőknek című kiadványunk LETÖLTÉSÉHEZ kattintson ide!

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok