Női jégkorong

Női jégkorongcsapatot szervez a Debreceni Hoki Klub, és egyidejűleg keresi annak lehetőségét, hogy játékosaink önálló leány csapatként, a jövő szezontól részt vehessenek a hazai korosztályos bajnokságban. A játékosállomány zömét a jelenleg is a klub keretében sportoló, valamint a tanfolyamot sikeresen befejező lányok alkotják majd, de a külső érdeklődés is számottevő, így akár Te is jelentkezhetsz!|Legfontosabb tudnivalók

 • Alapszintű korcsolyázási tudás NEM feltétel, ugyanis a tanfolyamokon mindent megtanítunk!
 • Jelentkezni 8 éves kortól egészen 16 éves korig lehet!
 • A tanfolyamhoz bármikor lehet csatlakozni, ugyanis nincsenek turnusok!
 • Felszerelést mi biztosítunk!
 • A koritanfolyamra való jelentkezéshez hívd szakedzőnket: Köllő István +36 20 955 2176
 • Kérdésed van? Írj nekünk az info@debrecenihoki.hu e-mail címre!


További fontos tudnivalókért olvasd végig az alábbi tanfolyammal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és válaszokat!

 

|Női hokival és tanfolyammal kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok


- Elsősorban kiknek ajánlható ez a sportág?

A női jégkorongozást főként azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a csapatsportok iránt (esetleg már kipróbálták magukat más sportágban), jó fizikai paraméterekkel rendelkeznek és érzik magukban a késztetést, az energiát a XXI. század sportjának művelésére.

- Hány éves kortól lehet jelentkezni?

Egyesületünk a 2002. január 1. után született fiataloktól kezdve egészen a 7-8 évesekig várja az érdeklődőket. Az alsó korhatár azt az időszakot jelzi, amelyik a legalkalmasabb a korcsolyázás elkezdésére.

Tudtad?
A női jégkorong szabályrendszere szinte teljesen megegyezik a férfi hoki szabályaival. A legfontosabb külön szabály, hogy a női jégkorongban szabálytalan ütközésnek minősül a másik fél elleni testjáték. A női jégkorongban a játékost, aki leütközi az ellenfelét, büntetni kell. A kötelező védőfelszerelés tekintetében egyetlen számottevő eltérés van, a női jégkorongban életkortól függetlenül kötelező a teljes arcrács viselése.

- A jelentkezéshez szükség van-e alapszintű korcsolyázási tudásra?
Nincsen, mivel az egyesület által szervezett korcsolyatanfolyamokon minden szükséges készséget, tudást elsajátítanak az érdeklődők.

- Kell-e a résztvevőknek sérülésektől tartani?

A női hokiban a sérülés veszélye tapasztalataink szerint kisebb, mint például a labdarúgásban, vagy a kézilabdában. Egyrészt a női jégkorongban tiltott a testjáték, másrészt a modern védőfelszerelés is sokat számít, kiemelten a teljes arcrács kötelező viselése minden korosztályban.

A női jégkorong külföldön és itthon
1889-ben Ottawa, 1892-ben a szintén kanadai Barrie volt az első ismert női mérkőzések helyszíne. Az Egyesült Államokban 1920 táján készültek feljegyzések női jégkorong mérkőzésekről. Az első női Európa Bajnokságot 1989-ben Németországban rendezték meg, egy évvel később Ottawa volt a házigazdája az első világbajnokságnak. 1998-ban Nagano-ban került sor először női olimpiai tornára. A világbajnoki címek tekintetében óriási a tengerentúli dominancia; csak az USA és Kanada nyert női VB aranyat, az utóbbi néhány évben az amerikai együttes vitte a prímet. A bronzérem a legtöbb alkalommal a finnek zsákmánya lett.

A magyar jégkorong fellendülése az 1990-es évek második felében kezdődött el. 2000-ben játszottunk először Divizió I/B-s kvalifikációs tornán, ahol a 6. helyen végzett a csapat, egy év múlva ugyanitt a 4. helyet szerezték meg. Ezt követően a Divizó III-ban küzdöttek a lányaink egészen 2011-ig, 2012-ben viszont már a Divizió II/A csoportban bizonyítottak. A menetelés folytatódott, a 2014-es és a 2015-ös világbajnokságokon a Divízió I/B csoportban játszottak, 2016-ban meg is nyerték a csoportot, az elmúlt két alkalommal pedig a Divízió1/A-ban vitézkedtek.

- A jelentkezőknek rendelkeznie kell-e saját sportfelszereléssel és korcsolyával?

A sportoláshoz szükséges védőfelszerelést és sporteszközöket a DHK biztosítja a jelentkezők számára. A korcsolya biztosítható kölcsönzés révén is (korikölcsönzőnkben 26-49-es méretű korik állnak rendelkezésre), de jobb megoldás, ha a gyermek a „lábához idomult”, saját korcsolyával rendelkezik. Igény esetén a DHK sportboltjában szakképzett eladó tud segíteni a megfelelő korcsolya kiválasztásában.

- A szülők részt vehetnek-e a foglalkozásokon?

A szülők részvételét nem látjuk célszerűnek, de a lelátóról természetesen nyomon követhetik az eseményeket.

Tudtad?
Magyarországon a női szakág jelenleg 8 csapatot számlál, közülük azonban többen is annyi játékossal rendelkeznek, hogy a magyar OBI-ben, a jelenleg U25-ös bajnokságként futó OBII-ben és nemzetközi bajnokságban is részt tudnak venni. Közülük kiemelkedik a KMH, amely Európa egyik legmagasabban jegyzett nemzetközi bajnokságában, az osztrák szervezésű EWHL-ben játszik.

- Hol és mikor rendezik a korcsolya tanfolyamokat?

A tanfolyamokra a Debreceni Jégcsarnokban (4031 Debrecen, Derék utca 33.) kerül sor, hétfőn és csütörtökön 17.40 és 18.30 óra között, vasárnap pedig 9.00-9.50 óráig. Turnusok nincsenek, bármikor lehet csatlakozni!

- Mennyi a tanfolyam részvételi díja?

A tanfolyami díj 6000 Ft/hó.

- Milyen fejlődési lehetőséget biztosít a DHK a női játékosoknak?

A DHK hosszú távon kínál játéklehetőséget a női játékosainak. A jelenleg érvényes korhatárok szerint az U 25 női bajnokságba kerülés előtt (szükség esetén) 14 évesen „lejátszhatnak” a klub U 14-es, 16-18 évesen pedig a klub U 16-os férfi csapatába. A jelenlegi felnőtt női bajnokságba viszont 2006.12.31-e a legalsó korhatár, így akár 12 évesek is játszhatnak az U 25-ös bajnokságban. A fejlődésük tehát ilyen módon is biztosítva van.

- Hogyan és hol lehet jelentkezni?

Jelentkezni szakedzőnknél lehet az alábbi elérhetőségen, vagy akár személyesen a tanfolyami foglalkozások előtt. KÖLLŐ ISTVÁN +36 20 955 2176

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

 • TEVA
 • PWC
 • B.R.A. Company
 • CJHL
 • Marczi Skate
 • Debreceni Sportcentrum
 • ZolComp Network Kft.
 • Debreceni Jégcsarnok