Tendenciák és eredmények: a DHK utánpótlás munkája az adatok tükrében II.

Kutakodásunk előző részében a statisztikai adatok segítségével igyekeztünk felvázolni a hazai utánpótlás korosztályok működésének folyamatát az elmúlt öt esztendőben.

A vonatkozási pontokat egyesületünk utánpótlás csapatai jelentették, legutóbb az U 8, U 10, U 12 és az U 14-es korcsoportok. Írásunk második részében az idősebbeket tömörítő U 16-os, U 18-as és az U 20/21-es évfolyamok kerültek sorra.

 

A serdülők legjobb eredménye egy 4. helyezés voltAz U 16-os (serdülő) korosztályról megállapítottuk már, hogy ez a felmenő rendszer talán leginkább sérülékeny életkori csoportja. A játékosok „nagykamasz” korba lépnek, fokozottan érdeklődnek a környező világ történései iránt, előtérbe kerülnek a „hoki utáni” életpálya lehetőségei, dilemmái éppúgy, mint az interperszonális kapcsolatok iránti növekvő igény. A játékosok egyre komolyabb döntési kényszerbe kerülnek, egyre többen vélik úgy; választaniuk kell a játékos-és a civil karrier között. Ilyen és hasonló megfontolások hatására számosan határoznak úgy, hogy befejezik a versenyszerű sportolást. Természetesen bőven akadnak olyan játékosok is, akik sikerrel egyeztetik össze az élsportot a továbbtanulással, de az elhivatottak közül sem mindenki vállalja az ezzel járó kemény terhelést. Mivel a civil létet választók között tehetséges jégkorongozók is bőven akadnak, az edzőknek és a sportvezetőknek egyaránt kemény feladat, hogy benntartsák őket a sportáguk rendszerében.

A serdülő korosztály jelentősége megnövekedett, ami érzékelhető volt már a vizsgált időszak kezdetén is. A 2015-16-os idényben 16 csapat részvételével rendezték meg a hazai bajnokságot, a DHK egy csapat nevezését nyújtotta be. A korosztály erős kerettel vágott neki a bajnokságnak, négy játékosunk meghívást kapott az U 16-os válogatott keretbe is. A küzdelmeket végül az 5. helyen zárta a csapat, ezzel az eredménnyel kivívták a Rookie Cup tornán való részvétel jogát, ahol a 3. helyet szerezték meg. A következő idényben itthon 309 mérkőzés rendeztek, a kvalifikáció és az alapszakasz után helyosztók döntöttek a helyezések sorsáról. A mieink végül a korosztályváltások miatt meggyengült kerettel a 9. helyet szerezték meg. Kozma és Filep viszont bekerültek a korosztályos magyar válogatottba. A 2017-18-as idényben 3 szinten folyt a versengés, 354 mérkőzésen dőlt el a helyezések sorsa, amelyen a mieink bekerültek a legjobb négy közé és végül a 4. hely lett a miénk. A debreceni legénységből hárman is bekerültek a magyar válogatottba, ahol kiválóan teljesítettek, nagy szerepet játszottak a Riga Kupa ezüstérmének megszerzésében. Ezen túl a fiúk az aktuális CJHL torna ezüstérmét is bezsebelték. A 2018-19-es idényben két együttesünk vett részt a 27 csapatos bajnokságban. A mieink A– csapata a Kelet B csoportban versenyzett, de a srácok a mérkőzéseken eléggé gyengén teljesítettek és végül csak a 11. helyet tudták megszerezni. A B- együttes sajnos, nem volt igazán versenyképes, így végül az utolsó helyen fejezték be a szezont. A 2019-20-as szezon ismét kiválóan sikeredett, az A- csapatunkat ugyan érték fájó vereségek, de a társaság a szezon végére összekapta magát és a 5. pozícióban végeztek, a B-sek viszont csak a 23. helyen fejezték be a bajnokságot. 

Az ifik 2018-19-ben a bronzéremig meneteltekKorosztályaink közül az U 18-as korcsoport kapta a legnagyobb terhelést az elmúlt időszakban, egyrészt amiatt, hogy magyar bajnokság mellett helyt kellett állniuk az osztrák ifi ligában is. A nevezési létszámuk 20 fő körül (vagy az alatt) ingadozott, a szintén szűkös kerettel rendelkező juniorok gyakran szorultak a segítségükre, miközben ők csak korlátozottan tudták bevetni a serdülőből érkezőket. A 2015-16-os idényben 8 csapat indult a hazai ifi bajnokságban. A minőségi kerettel rendelkező debreceniek eleinte szépen meneteltek, de a szezon végére elfáradtak és végül csak a 5. helyen értek célba, az EBJL-es „tanuló évükben” pedig nem tudtak tovább lépni az alapszakaszból. Az osztrák ligában fiataljaink a DebMis Select elnevezésű közös csapat színeiben szerepeltek. Az ifi együttesünkből hárman is bekerültek az ifi válogatott keretbe, közülük Molnár Dávid jégre is lépett a VB-n és világbajnoki címet szerzett. A következő idényben sem érte el a 20 főt az U 18-as nevezési létszámunk, a kettős terhelés azonban megmaradt, így végül az 5. helyen fejeztük be a 11 csapatos hazai bajnokságot. Az EBJL-ben ebben a szezonban is a DebMis Select keretében léptünk a jégre és sikerült bekerülni a rájátszásba. Játékosaink közül Rácz Kristóf meghívást kapott a magyar ifi válogatottba. A 2017-18-as szezonban még tovább csökkent a mieink induló létszáma, várható volt, hogy gondok lesznek, különösen azután, hogy az idény végén sérüléshullám sújtotta a csapatot. A hazai U 18-ban 12 csapat versenyéből végül is a 6. helyet szereztük meg, az EBJL-ben ezúttal nem vettünk részt.  A 2018-19-es idényben értük el a korosztály legnagyobb sikerét: 14 együttes versenyében megszereztük a bronzérmet, az EBJL-ben pedig történelmünk során először feljutottunk a Master- csoportba. Együttesünkből 2019-ben Kozma Ferenc bekerült az U 18-as válogatottba és végig játszotta a hazai szervezésű világbajnokságot.

Az elmúlt szezont sajnos, tönkretette a koronavírus, a mieink számára azonban még a félbeszakítás előtt befejeződött az idény. A négyes döntőre aspiráló ifi csapatunk nem bírta erővel a szezon végét, így végül a 7. helyen zárták a bajnokságot. Az EBJL-ben jobban ment a hoki; a mieink bravúros hajrával felzárkóztak a kvalifikációs csoport 2. helyére, bekerültek a negyeddöntőbe, de onnan már nem sikerült továbblépni. A társaság így is erején felül teljesített.

Jelentős gondok között is kétszer álltak a dobogónAz U 20/21-es korosztályban végig hasonló gondokkal küzdöttünk, mint az ifi csapat esetében. Igazából az volt a helyzet, hogy a játékosoknak nem csupán az ellenfelekkel, hanem a létszámhiányból eredő problémákkal is szembe kellett nézni, ami túlterhelést és a taktikai repertoár leszűkülését vonta maga után. A 2015-16-os idényben a nevezési listánkon mindössze 15 játékos neve szerepelt. A súlyos gondok ellenére a mieink megismételték az előző szezon bronzérmes helyezését a 7 csapatos mezőnyben. A DebMis Select közös csapatának égisze alatt elindultunk az osztrák junior ligában is, de nem sikerült bekerülni a negyeddöntőbe. Három sportolónk (Könczei, Vincze Péter és Hári) kapott meghívást a magyar felnőtt válogatottba, közülük ketten mérkőzésen is pályára léptek. A következő, 2016-17-es idényben itthon meg tudtuk szerezni a 4. helyet, az EBYSL-ben viszont a DebMis Select színeiben nem jutottunk tovább a kvalifikációs csoportból. Sportolóink közül Molnár Dávid megszerezte a második korosztályos világbajnoki címét, ezúttal a juniorok között, Könczei és Hári pedig bekerült a felnőtt válogatott keretébe.  A 2017-18-as szezonban 9-re növekedett a hazai junior bajnokság létszáma. A debreceni srácok újra megcélozták a dobogót, de csak az 5. helyet tudták elérni. Az osztrák juniorban kicsit jobban alakultak az eredmények, az önálló EBYSL-csapat „megcsípte” a kvalifikációs szakasz 3. helyét, de ezzel nem sikerült a rájátszásba bekerülni. A 2018-19-ik évben is kilenc csapat alkotta a hazai junior bajnokság mezőnyét. A mieink ezúttal a 8. helyen végeztek, az EBYSL keretében a kvalifikáció 4. helyén zárták a küzdelmeket. Ismét több játékosunk kapott meghívást a junior és az ifi korosztályos válogatottakba; Kozma, Gönczi és Rácz Kristóf a magyar, míg Ambrus Levente a román U 20-ba. A 2019-20-as szezonban 11 csapatos U 21-es bajnokság került kiírásra. A mieink létszáma alig haladta meg a 10-11 játékost, az ifik segítségével is csak 2-2,5 sor játékost tudtak pályára küldeni. Óriási harc folyt a rájátszásba kerülésért, a bajnokság azonban a negyeddöntők elején a járványveszély miatt félbeszakadt. Mivel az alap-és a középszakaszban egyaránt a 3. helyen végeztünk, az MJSZ a mieinket hirdette ki bronzérmesként. A legtöbb pontot a véghajrá törléséig a statisztika szerint Ivanov Anton szerezte. A szó szoros értelmében kiharcolt bronzéremért komoly elismerés jár a csapatnak és edzőjüknek, Alexei Kosourov-nak!

Magyar bajnoki helyezéseink 2015-2020 között

Az „idősebb” korosztályokban versenyző csapataink az alábbi eredményeket produkálták az előző 5 szezon végén.
 

SZEZON U 16 U 18 U 20 / U 21
2015-2016 5. 5. 3.
2016-2017 9. 5. 4.
2017-2018 4. 6. 5.
2018-2019 11. 3.* 8.
2019-2020 5. 7. 3.

*EBJL QF: 2018-19.
 

Főbb statisztikai adatok és konzekvenciák

Lássuk, milyen következtetések vonhatók le a serdülő korcsoport elmúlt 5 szezonjából! Az eredménysor pregnánsan bizonyítja azt, hogy nem szabad csupán a mennyiségi adatok alapján dönteni.

U 16

Az U 16-os korosztály például viszonylag egyenletesen szállította a mezőny 1. harmadára jogosító eredményeket, 2018-19-ben viszont szokatlanul gyengén szerepeltek, hét helyet rontottak az előző évhez képest. Az előző évben az U 14-esek 38-as létszámmal vágtak neki a maguk bajnokságának, a „vérátömlesztés” nyilván megtörtént, de egy korcsoporttal feljebb már nem működtek a dolgok. A tavalyi idényben viszont remekül fejezték be a szezont, a legnagyobb, pozitív irányú változás a hozzáállásban, a szemléletmód terén történt, ami egyértelműen minőségi kritérium. Ez csupán egy adalék, de azt bizonyítja, hogy a januárban elkezdett egyéni fejlesztőprogram működik és nem sokkal az elkezdése után már látható eredményeket is hozott. Az Ifj. Ocskay Gábor JA, a MAC, a Vasas SC csapatai rendre előttünk végeztek, hozzájuk csapódtak egyes szezonokban az UTE és a Jegesmedvék, a többieket legtöbbször biztosan tartottuk magunk mögött. Bízunk abban, hogy a srácok ott folytatják, ahol abbahagyták a szezon végén és még sok örömöt okoznak az edzőknek és a szurkolóknak!

U 18-U 20/21

Együtt tárgyaljuk az ifi és a junior korosztályt, mivel a két korosztályt szorosan összefűzte az egymásra utaltság, ami szerencsére nem kényszerűen működött. Bár a szoros kapcsolat a 2018-19-es szezon kivételével jó eredményeket hozott, az ifiktől való függés azért messze túllépte az egészséges szintet. A juniorok nevezési létszáma az általunk vizsgált idényekben egyszer sem érte el a 20 személyt és mondani sem kell, hogy ezt a trendet nem szabadna folytatni. Ha továbbra is az a célunk, hogy jól képzett debreceni játékosokat adjunk a város felnőtt csapatának, akkor ütőképes 3 sorra lesz szükségünk. A bajnoki végeredmények tekintetében megállapítható, hogy a junior korosztályban az Ifj. Ocskay Gábor JA, valamint a MAC rendszerint előttünk végzett, néha a Vasas és az UTE is, a többi vetélytársat a rosszul sikerült 2018-19-es szezont kivéve magunk mögé tudtuk utasítani. Sőt, az élcsapatokat is gyakorta sikerült megszorongatni, illetve elkapni egy-egy találkozó erejéig. Aki emlékszik még a korábbi eredményekre, annak nem kell bizonygatni, mennyi idő, mekkora munka és erőfeszítés kellett ahhoz, hogy felzárkózzunk az élcsapatokhoz. Az elmúlt 5 idényben elért két 3. helyet ennek tükrében szükséges méltatni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ellenfelek esetében „épített csapatokról” beszéltünk, akik rendszerint összegyűjtötték a legtehetségesebbnek vélt játékosokat, de a merítési lehetőségeik is túlhaladták a miénket. Az ilyenfajta építkezésre vonatkozó példa egyébként általunk is követhető, élni kellene vele!

Az U 18-as korosztályban a juniorokhoz hasonlóan alakultak a végeredmények, ám egy kicsivel többen előzték meg a mieinket, a Fehérvár, a MAC és a Vasas mellett főként az UTE, ritkábban a Jegesmedvék és a mumusunk, a PHC. Az objektív értékeléshez számításba kell venni, hogy ez a korosztály folyamatosan két, három fronton kényszerült helytállni, nem csoda, hogy az idények végére gyakorta kifogytak az erőből. A 2018-19-ben megszerzett bronzérmük kiváló eredmény, éppúgy, mint az EBJL elődöntőbe jutás egy évvel később, köszönet érte!

Összességében feltétlen elismerés jár az imént felsorolt csapatok játékosainak, edzőinek és segítőiknek, akik keményen megdolgoztak a sikerekért és feljebb emelték klubunkat az a nevelő egyesületek rangsorában. Ezzel el is érkeztünk az utánpótlás korszak végéhez, ami után (talán túl korán is) a felnőtt lét következik. A felnőtté válás a legnehezebb időszak egy sportoló életében, egyszerre több szinttel kell feljebb ugrani és ez még a legjobbaknak is nagyon kemény lecke. Sajnos, a mi fiataljaink közül talán Kozma Ferenc volt az egyetlen, aki a DEAC felnőtt csapatában gyökeret tudott verni. Rajta kívül többen is bekerültek a felnőtt keretbe, kaptak játéklehetőséget is, de összességében csak vendégek voltak az ERSTE Ligások között.

A közeljövő feladatai

Amennyiben az utánpótlás munkában tovább akarunk nyomulni felfelé, véleményünk szerint néhány kritériumnak eleget kell tenni.

Ezek a következők:
- a januárban elkezdett egyéni fejlesztő program folytatása;
- a korosztályos létszámok szükség szerinti feltöltése;
- a tehetséges játékosok megőrzése, mentorálása akár felnőtt életkorban is;
- konszenzus kialakítása a DHK és a DEAC között, a fiatal debreceni játékosok felnőttbe integrálása érdekében.

A koronavírus járvány keményen átírta sportágunk egészének programját, főleg a tavaszt és a kora nyarat illetően. Óvatos optimizmussal figyeljük a fejleményeket és reméljük, hogy ezután már nem lesz szükség újabb megszorító intézkedésekre. A ritka pozitívumok egyike, amit a magunk mögött hagyott időszaktól kaptunk, az az idő. Idő a széttekintésre, a mérlegelésre és talán olyan problémák megoldására is, amire korábban nem volt érkezésünk. Használjuk ki!

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok