Szezonértékelő U 18 - Bronzérem és ötödik helyezés

Az eredményesség és az egyéni képzés szempontjából egyaránt kiemelkedő idényt zárt egyesületünk U 18-as együttese. A sikerhez vezető út állomásairól, eredményekről, gondokról és a jövő kilátásairól György József vezetőedzővel beszélgettünk.

„2018 májusában kezdtük meg a szezont, napi kétszer egy órás száraz edzéssel készültünk, melyeken főleg a 2002-es és 2003-as játékosok vettek részt. 50 edzést tartottunk 90%-os részvételi hatékonysággal és ezeken a tréningeken sikerült az idényt erőnléti szempontból megalapozni. Ezután hathetes szünet következett, ezalatt mindenki a kiosztott egyéni edzésprogram szerint dolgozott, majd július 28. és augusztus 3. között Jávorkúton edzőtáboroztunk. A tábor az állóképesség és az erőnlét fokozása mellett ideális feltételeket biztosított a csapatkohézió és a csapategység fejlesztésére is. Augusztusban 4 hetes intenzív komplex (jeges-, százaz- és elméleti) képzés következett, miközben két edzőmeccset is lejátszottunk.

A versenyidőszak szeptember 1-én indult, elkezdődött a magyar és az osztrák bajnokság alapszakasza. Ebben a periódusban az edzőmérkőzésekkel együtt 30 találkozón léptünk a jégre, ezt 16 középszakasz- és rájátszás meccs követte, majd januártól február közepéig az EBJL Master-csoportjában játszottunk.

A szezon előtt eltervezett célok között szerepelt, hogy fiatal csapatunk helytálljon és felzárkózzon a top-csapatokhoz. Kezdetben nem ismertük az EBJL-ben szereplő többi együttes játékerejét, ennek ellenére úgy látom, hogy a kitűzött célokat túlteljesítettük. Mindez nem csak az eredmények szempontjából igaz, mivel sikerült az összes játékosunk képességeit és készségeit is optimálisan fejleszteni. Az edzéseken a szezon kezdetétől a végéig a képesség- és készségfejlesztésre koncentráltunk, kissé háttérbe szorítva a taktikai elemek gyakorlását. Jó volt látni, hogy hozták a szintet azok a játékosok, akiktől elvártam a folyamatos jó teljesítményt. Természetesen csak velük nem tudtuk volna realizálni az elért eredményeket. A 3. és a 4. sorban szereplő játékosaink felnőttek a feladathoz, nem csupán az eredmény tartásából (az első két sor pihentetéséből) vették ki a részüket, hanem számos fontos ponttal is hozzájárultak a csapat sikereihez.”

A bajnoki mérkőzések gyorsmérlege
„Az idény során lejátszott 47 meccsünkből 27-et rendes játékidőben, ötöt hosszabbításban nyertünk meg, két alkalommal pedig 1 pontot gyűjtöttünk. Összesen 34 találkozón szereztünk pontot, ami nagyon jó arány ettől a fiatal csapattól. Nyilván akadtak könnyebb meccseink, ahol az ellenfelektől nagyobb ellenállásra számítottam, de kimondottan örülök annak, hogy az összes „nagy csapatot” (a KAC kivételével) legalább egyszer sikerült legyőzni. A Fehérvárral hatszor találkoztunk, ebből kétszer hosszabbítás után nyertünk, két alkalommal pedig csak a hosszabbításban szenvedtünk vereséget.”

Eredmények az osztrák (EBJL) bajnokságban
„A 20 csapatos EBJL-ben az alapszakasz végén - egyedüli klubcsapatként - bejutottunk a legjobb öt közé, ahol sikerült nyolc nagyon komoly minőségű mérkőzést játszani. Az életkori korlátok és a cserepad rövidsége miatt nem sikerült az első négy közé kerülni, de az 5. hellyel és a csapat által nyújtott teljesítménnyel így is teljesen elégedett voltam.”

Magyar bajnoki eredmények
„A hazai pontvadászatban az alapszakasz 3. helyén végeztünk, így módunk volt ellenfelet választani. Mi a Vasast választottuk, a párharcot 2-1-re nyertük és bejutottunk az elődöntőbe. Ott a MAC csapatával szemben alulmaradtunk, bár jó teljesítményt nyújtottunk. Ezek után a bronzéremért mérkőztünk meg a DVTK Jegesmedvék együttesével. Az első meccset 3-1 arányban megnyertük, ez volt az egyetlen rendes játékidőben befejeződött találkozó a bronzcsatában. A második mérkőzésen, idegenben büntetőlövésekkel nyert a miskolci alakulat, míg a mindent eldöntő harmadik találkozón 3-2-re győztünk hosszabbítás után. Roppant kiélezett küzdelmeket vívtunk, meg vagyok győződve arról, hogy minden fontos pillanatuk „beleégett” a játékosaim tudatába. Ilyen alkalmak során kerülnek elő azok a képességek, amelyek meghatározzák a teher alatti játékot, amelyek végső soron eldöntik, kikből lehet/lesz akár felnőtt szintű jégkorongozó. Szerintem a győzelemben fontos szerepet játszottak a tavalyi U 16-os bajnokság 3. helyéért lejátszott meccs tanulságai. Akkor az utolsó pillanatokban veszítettünk és ezt az érzést - főként hazai jégen - senki nem akarta újra átélni.”

A sikerek receptje
„Az U 18-as az utolsó korosztály, ahol az eredményességet még el lehet és kell választani az egyéni képzéstől. Úgy vélem, hogy mindkét említett területen sikerült a megfelelő képzést biztosítani, a sikeres szereplés főként ennek köszönhető. A játékosok közül mindenki megkapta a játékidőt, a lehetőséget, ami szintén fontos eleme volt az eredményességnek. Terveink szerint a következő idény csapatának magját jórészt ezek a játékosok alkotják majd, velük kezdjük meg rövidesen a felkészülést a 2019-20-as jégkorong szezonra.”

Címkék

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok