Szezonértékelő U 14/A-B

Mint közismert, U 14/A-s csapatunk bronzérmes pozícióban zárta a 2016-17-es szezont. Ez az eredmény egyszerre jelent csúcsot és csúcsbeállítást is, tekintettel arra, hogy hasonló teljesítményre korábban csak a juniorok voltak képesek.

A bronzérmet nyilván nem adták ingyen, érdemes felidézni azt az átgondolt, folyamatos és kemény munkát, ami ezt a kiváló eredményt lehetővé tette. A 3. helyhez vezető hosszú és rögös út állomásairól GYÖRGY JÓZSEF edzővel beszélgettünk.

Kölyök csapatunk 2016 augusztusában debreceni edzőtáborozással nyitotta meg a szezont, melynek során 44 száraz és jeges edzésre, valamint elméleti felkészítésre került sor. A hónap végén egy nagyon kemény, AAA besorolású tornával hangoltak az új idényre, ahol a 6. helyezést érték el. A bajnoki rajtot selejtezővel kezdték, ahonnan 5 mérkőzésből 5 győzelmet aratva, az első helyen kerültek az A-csoportba. Az alapszakasz küzdelmei október végén kezdődtek el. Tizenkét csapat vetélkedése során 22 mérkőzést játszottak a fiúk, 17 győzelem (abból egy hosszabbításban), 5 vereség, 50 megszerzett pont és 140-58-as gólkülönbség volt a mérleg. Elsőként „tudták le” az erdélyi túrát, ahol 6 meccsen öt győzelmet arattak. Az egyetlen vesztes mérkőzés a fáradtság számlájára írható, a Fehérvár és az UTE elleni találkozókon viszont jobbak voltak az ellenfelek. Mindez rájátszást ért, ahová a 4. helyen jutottak be György József legényei. Ennek során a debreceni fiatalok folytatták kimagasló szereplésüket. Két alkalommal két vállra fektették a MAC csapatát, itthon 4-0-ra lelépték az UTE-t, a fehérvári akadémisták viszont megállították a mieinket. Végül 8 ponttal a 3. helyen érkeztek meg a helyosztókra, ahol a MAC együttesével kerültek szembe. Mindkét mérkőzés óriási küzdelmet hozott. Hazai pályán sérülések és eltiltás miatt foghíjas kerettel is 3-1-re nyertek a debreceniek, idegenben pedig nagy csatában, büntetőkkel nyertek 4-3-ra és megszerezték a bronzérmet.- Mi a dobogós helyezés elérésének titka?

Gy.J.: Szerintem nincs titok, arról van szó, hogy egy remek kis társaság verődött itt össze, akik valamennyi edzésen és mérkőzésen maximális erőbedobással dolgoztak. Szerencsére megvannak a kulcsembereink - előkészítő, befejező, szervező, ütköző és „zongoracipelő” játékosok személyében - , mindkét kapusunk, Antek és Petruska is kiváló teljesítményre képes, a csapaton belül pedig erős a kitartás és magas szintű a motiváció. A kulcs a befektetett munka, ezt támasztja alá az edzéslátogatottság tényszáma is, ami a március végéig megtartott 245 tréningen elérte a 90 %-ot. Ez alapkérdés, a meccseket ugyanis az edzéseken kell megnyerni!

- Szükség volt-e extrákra a mentális felkészítés és a motiválás terén?

Gy.J.: Inkább úgy mondanám, hogy főleg a középszakaszban és a rájátszásban fektettünk nagy hangsúlyt a motiválásra, a mentális felkészítésre. Motivációs szlogent fogalmaztunk meg minden mérkőzésre, ezt írott formában az a játékos kapta meg a találkozó után, aki a leginkább kiérdemelte. Az alapszakaszban „tüzeltem” a fiúkat, a rájátszásban viszont nem, mivel nem akartam plusz terhet rakni a vállukra. A középszakaszban a munkára, a küzdelemre helyeztem a fő hangsúlyt. A legfontosabb számomra a játékosaim egyéni fejlődése volt, amit én töretlennek éreztem a szezon során, úgy a képességek és a készségek, mint technikai és erőnléti téren egyaránt.

- Mostanában egyre gyakrabban hallom, hogy az utánpótlás korosztályok körében az eredmény másodlagos, a lényeg az egyéni fejlődés. Nem érzed ezt egy kicsit túlzásnak?

Gy.J.: Az idény során végig arra törekedtem, hogy mindenki megkapja a szükséges játékidőt, főként az alapszakaszban. A rájátszásban és helyosztó meccseken viszont az eredményesség irányába mozdultunk el. A siker nagyon fontos a gyerekek számára, mivel ez igazolja vissza az egész éves munkát. A siker ösztönző hatással van a játékosokra a jelenben, de befolyást gyakorol a jövőképükre is. Nem beszélve arról, hogy a dobogós helyezés plusz pontokat jelent a felvételik alkalmával.- Milyen elvek, ismérvek alapján minősíted a játékosaidat?

Gy.J.: Edzői szemmel már ebben a korban is észrevehető, hogy az adott játékos életében mekkora helyet foglal el a jégkorong. Ezt leginkább az edzések előtti és utáni opcionális feladatok teljesítése alapján tudom megítélni. Az öltözőben kifüggesztett eredménylapra mindenki felvezeti, hogy az aznapi opcionális feladatokat elvégezte-e. Edzői kontroll nélküli feladatokról van szó, a végrehajtás során a gyerekek önmagukat és egymást ellenőrizik. Ez a módszer a szezonban bevált, az összlétszámhoz viszonyítva jó arányban végezték el az opcionális munkát. Az elveim szerint egyébként nem kényszerrel, hanem motiválással kell elérni, hogy a sportoló plusz munkát végezzen. Az egészséges munkamorál kialakítása az edző dolga, a játékosokban tudatosítani kell, hogy a siker nem jön varázsütésre. Azt kell elérni, hogy a játékos akkor is dolgozzon, ha az edző éppen hátat fordít neki. Ha jól megy a heti edzésmunka, akkor általában siker várható a hétvégi meccsen is. A játékosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az eredmény minden esetben a befektetett munka függvénye!

- Tudom, hogy nem szívesen emelsz ki egyéneket a csapatból, de úgy vélem, ez egyszer kivételt tehetünk.

Gy.J.: Szeretnék külön köszönetet mondani a szülőknek azért, hogy rendszeresen a rendelkezésemre bocsájtották a gyermekeiket, asszisztensemnek, Szigeti Tibornak, Máthé Csaba és Fekete Albert kapusedzőknek, akik kiváló munkát végeztek Antek Tamással és Petruska Olivérrel. A játékosok közül hármat szeretnék kiemelni, akik nagy áldozatot hoztak: Sándor Bencét, aki Erdélyből, Gyergyócsomafalváról érkezett és vállalta a kollégiumi életet, Szabó Benedeket, akit Nyíregyházáról és Aranyos Attilát, akit Hajdúszoboszlóról hoztak be naponta edzésről edzésre a szülők. Az összesített kanadai táblázaton Mihalik András lett az első 100 ponttal, 3. helyen végzett Bartók András 90 ponttal, a 19. helyen pedig Mihalik Gergő, aki az U 12-es korosztályból csatlakozott hozzánk. A bronzcsapat névsora: Antek T., Petruska O., Szabó K., Sándor B., Mihalik A., Mihalik G., Bartók A., Antal S., Kókai M., Dorogi M., Diószegi B., Aranyos A., Révész Cs., Zilahi Zs., Urbán Á., Széles K., Szabó B., Szeferinkin P.

 


Szezonértékelő U 14/B.

Az idényt augusztus hónapban edzőtáborral kezdtük, ahol jeges és száraz edzésekre került sor. Összesen 47 edzést tartottunk, ahol az ütőkezelés és a korcsolyatechnika fejlesztésével foglalkoztunk a legtöbbet.

Szeptemberben megkezdődtek a selejtezők. A szezon előtti célkitűzés az volt, hogy ne kerüljünk az utolsó értékcsoportba, ezt sikerült is elérnünk, mivel a selejtezők végén a harmadik csoportba kaptunk besorolást. A selejtezők folyamán öt mérkőzést játszottunk, ebből kettőt sikerült megnyernünk. Ezután az alapszakasz meccsek következtek.

Az alapszakaszban összesen 15 mérkőzést játszottunk, ezekből 11-et megnyertünk, négyszer vereséggel zártunk, 33 pontot sikerült összegyűjtenünk a maximálisan megszerezhető 45-ből. Ki szeretném emelni, hogy a bajnokság során az előkészítő korosztályból több játékos is segítette a csapatunkat, akik jó teljesítményt nyújtottak. Az alapszakaszban a csoport második helyén zártunk.

Ezután a két győztes mérkőzésig tartó helyosztó következett a KSI csapata ellen. Mind a két találkozót sikerült megnyerni, így a csapat megérdemelten szerezte meg a csoport első helyét, összességében 31 csapat közül a 23. helyen végzett. A szezon folyamán valamennyi játékos keményen dolgozott, odatette magát, ami meg is látszott az eredményeken. A szezon során a gyerekek nagyon sokat fejlődtek.

Prakab Szilárd, edző


Debreceni Hoki Klub U 14

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok