Szezonértékelő /szupermini/ - Játékosság és fegyelem

A felületes szemlélő állíthatja csupán, hogy a legkisebbekkel foglalkozó edzőknek könnyebb a dolga, mint az idősebb korosztályoknál dolgozó kollégáiknak.

Tény, hogy kevesebbet kell izgulniuk bajnoki eredmények, helyezések miatt, mindez azonban nem csökkenti a felelősségüket. Ők azok, akik a szó szoros értelmében is a jövőt tartják a kezükben; elsősorban rajtuk múlik, hogy a legfogékonyabb életkorban lévő gyermekek milyen útravalóval kezdik meg a sportpályafutásukat és mit visznek magukkal a pályán kívüli életbe. Az apróságok körében végzett munkát egyesületünknél már hosszú évek óta FEKETE ALBERT, Cike bácsi irányítja.
 

- Mióta dolgozol a szuperminikkel és melyek a legfontosabb feladataid munkád során?

F.A.: 2010 óta foglalkozom a szupermini korosztállyal, a minit tavaly decemberben vettem át. A legkisebbek körében a fő célunk az, hogy megszerettessük a gyerekekkel a hokit, hogy minél tovább benn tartsuk őket a minőségi sport rendszerében. Ehhez az átlagosnál jóval nagyobb odafigyelésre és türelemre van szükség, valamint a fegyelmezés - az értelmes rend kialakításának - képességére. Régóta tapasztalom, hogy a gyerekek jobban ragaszkodnak ahhoz az edzőhöz, aki megköveteli a fegyelmet, mint az olyanhoz, aki „elengedi” a dolgokat. A legfontosabb feladatunk, hogy a játékosainkat megtanítsuk a hoki alapjaira, amelyek közül a legalapvetőbb a helyes korcsolyatechnika elsajátítása. Ha rossz technika rögzül be, azon már nagyon nehéz javítani. Az edzések során a korcsolyázáson van a fő hangsúly, ide tartoznak a siklások, a koszorúzás, az előre-hátra kanyarodás és a fékezés, koronggal, illetve anélkül. Az eredményes munka fontos feltétele, hogy a gyerekek élvezzék az edzéseket, ezért játékos formában oktatunk mindent. A játékosok más és más tudásszinttel érkeznek, ezért a feladatokat úgy kell összeválogatni, hogy azok teljesíthetőek legyenek. El kell kerülni, hogy sorozatos kudarcok érjék a gyerekeket, másként előbb, vagy utóbb itt hagynak bennünket.
 

- Meg lehet állapítani ebben az életkorban, hogy az adott játékos mennyire tehetséges?

F.A.: Mivel a gyerekek nem egyforma ütemben fejlődnek, ezt 6-7 éves korban nagyon nehéz megállapítani. Jelek persze vannak, főként a mozgáskoordináció terén. Akik jó mozgáskoordinációval rendelkeznek, azok könnyebben, gyorsabban tanulnak meg korcsolyázni, ami eleve nagy élmény nekik, míg mások később érnek. Az előre jutásnak fontos eleme a szorgalom, ez abból látható, hogy ki mennyire szívesen jár edzésre, mekkora lelkesedéssel dolgozik. Fontos, hogy a játékos ne törjön össze attól, ha azt tapasztalja, hogy nem mindenben ő a legügyesebb. A leglényegesebb edzői feladat, hogy az oktató ugyanannyi figyelmet szenteljen valamennyi játékosának, folyamatosan motiválja őket és legyen konzekvens a dicséretek dolgában.
 

- Hogyan alakult az U 8-as korosztály 2017-18-as szezonja?

F.A.: Összesen 32 játékossal indítottuk a szezont és az elvégzett munkát minősíti, hogy ebből a létszámból lemorzsolódás nem történt. A korosztály „vegyes” összetételű volt, azaz akadtak kezdők és olyanok is, akik már két éve hozzánk járnak. Az idény végére nagy részben sikerült egy szintre hozni az egész társaságot. Öt gyerekünk volt, akik régebben kezdték a hokit, így előbbre tartottak a többieknél. Őket októbertől áthelyeztük a mini korosztályba, ahol részt vettek és szépen helytálltak a tornákon is.
 

- Hogyan értékeled a csapatod szereplését a szupermini bajnokságban?

F.A.: A szupermini csapat összesen 8 tornán vett részt, ebből egyet Debrecenben rendeztünk meg. A csapat valamennyi játékosa legalább négy tornán jégre lépett. Az idény elején kissé bátortalanok voltak, főként az újak, aztán szépen belemelegedtek a játékba.
 

- Elégedett voltál a játékosok egyéni fejlődésével?

F.A.: A gyerekek mindegyike nagyon sokat fejlődött, úgy a korcsolyázás, mint a játék területén. A csapat hozzáállásával és a szülők által nyújtott támogatással minden tekintetben elégedett vagyok.
 

- Milyen várakozásokkal tekintesz a következő idényre?

F.A.: Azt várom, hogy a játékosaim az eddigiekben tapasztalt lelkesedéssel és odaadással vegyenek részt a tornákon és az edzéseken. A jelenlegi U 8-as korosztályból 4-5 gyerek csak nemrég töltötte be az 5 éves életkort, ők még két évig szuperminisek lesznek. Akik jövőre korosztályt váltanak, azok is nálam maradnak, csak éppen a miniben.
 

- Tapasztalataink szerint komoly tekintélyt szereztél a játékosok (és nem csak a játékosok) körében. Mi az alapja, ha úgy tetszik, mi a titka ennek?

F.A.: Ahogyan korábban is említettem, a következetesség a legfontosabb: az edző legyen pártatlan, kezelje egyforma figyelemmel mindegyik játékosát. Alapvető, hogy senkit se bizonytalanítsunk el, ezért ki kell hangsúlyozni a gyerekek értékeit még akkor is, ha az nem minden téren jelentkezik. Röviden pedig úgy fogalmaznék, hogy kicsit „nagypapás” stílusban beszélek a srácokkal - nem csoda, hiszen nekem is vannak unokáim -, de tapasztalataim szerint ez mindenkinek a kedvére való.

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok