Sikeres szezont zárt a debreceni utánpótlás

A korosztályos edzők már számot adtak a gondokról és az eredményekről, egyetlen „adósságunk” maradt csupán, az utánpótlás munka átfogó értékelése, amelyre Máthé Csabát, egyesületünk sportszakmai igazgatóját kértük fel.

A 2018-19-es idény általános értékelése
Összességében úgy gondolom, hogy a 2018-19-es szezonunk mindenképpen sikeresnek értékelhető. A tanfolyamoktól kezdve az U 20-as korosztályig egyaránt szép eredményeket tudhatunk magunkénak, a DHK rendszerének szempontjából is. Ezen belül a különböző korosztályok sikereit, mint egy-egy részeredményt szoktam értékelni. Közülük is kiemelkedik az ifi csapatunk teljesítménye, akik a szezon legjobb eredményét érték el a magyar bajnoki bronzérem és az osztrák ifi liga 5. helyének megszerzésével.

"Április végén mi rendeztük meg az első női jégkorong mérkőzést Debrecenben, ami jelentős esemény volt városunk sportéletében."


Az utánpótlás munkában egyébként nem kizárólag a bajnoki helyezés az, ami számít, sokkal fontosabb az egyének fejlődése, csak ezután következik a helyezés, mivel ha fejlődik egy játékos, az magával vonja csapatának fejlődését is. Az UP-edzők egyik legfontosabb feladata, hogy minél több gyerekkel, fiatallal ismertessék meg a hokit, lehetőséget adva mindenkinek, hogy a mi sportágunkban próbálhassa ki magát.

A sportolói létszámok alakulása, minőségfejlesztés
E téren jó munkát végeztünk, a klub sportolói létszáma komoly mértékben gyarapodott. A létszámok lehetővé teszik, hogy továbbra is versenyeztessük az A és a B csapatokat, természetesen idő kell ahhoz, hogy ezek a folyamatok kiteljesedjenek, nem lehet mindent elérni egyik napról a másikra. A mennyiségi fejlesztés mellett a minőségi munka is kiemelten fontos, ami röviden azt jelenti, hogy nagy figyelmet kell fordítani a tehetségek gondozására. Folyamatosan azért dolgozunk, hogy a nagy potenciállal rendelkező játékosaink helyet kapjanak a korosztályos válogatottakban, ami egyrészt minősíti a nálunk folyó szakmai munkát, másrészt komoly megtiszteltetést jelent számunkra.

"Van mire büszkének lenni, hiszen az U 18-ban Kozma Ferenc és Ambrus Levente is részt vett a legutóbbi korosztályos VB-n, az U 16-os korcsoportban Antek Tamás, Bartók Péter, Szabó Kornél, Sándor Bence és Kókai Máté képviselték a színeinket, a női U 16-ban a legképzettebb női sportolónk, Révész Zsuzsa, míg az U 15-ben Zilahi Zsombor és Aranyos Attila, akik valamennyien kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a szezon során."


Az imént felsoroltakon kívül további fontos feladatunk, hogy olyan sportembereket neveljünk, akik magánszférában is hasznosítani tudják az itt tanultakat.

Csapatszintű gondolkodás és amiben még javulnunk kell
Ahol talán a legtöbbet kell fejlődnünk a jövőben, az nem más, mint az egyéni képzés, e téren észlelek hiányosságokat szinte mindegyik korosztály esetében. Ide tartozik a korcsolyatechnika, az ütőkezelés, illetve a játékintelligencia, a gondolkodás gyorsaságának fejlesztése. Többet és jobban kell kommunikálni a jégen, a külföldi együttesek egy része előttünk jár ebben a tekintetben. Ezért mindent meg kell tenni, hogy javulást érjünk el az utóbb említett játékelemek körében. Az egyéni képzés nyilván nem működhet optimálisan, ha az adott játékos, nem tud rendszeresen edzésre járni, illetve nem tud részt venni a mérkőzéseken. Igazolt sportolóink mindegyikének előtérbe kell állítani a hokit, olyan esetekben is, amikor például egy családi programot kell áthelyezni. A csapathoz tartozás áldozatvállalást feltételez, ami nagyban függ az edzők, a szülők és a játékosok között folyó kommunikációtól.

"Meg kell tanulni csapatban gondolkodni, ha valaki egy csapat tagja, annak az „ént” el kell felejteni és a csapat érdekét szükséges előtérbe helyezni, jégen, valamint azon kívül is."


Egy csapat ereje attól függ, mennyire erős a leggyengébb láncszem, ezért mindenki fontos! A mai modern hokiban nem számít, ki, melyik sorban játszik, az a lényeg, hogy mindenki végezze el a rábízott munkát, tegyen bele mindent a mérkőzésbe és hozza ki önmagából a maximumot!”

Hangulat és viselkedés a lelátón
A szülő akkor segít a legtöbbet a csapatnak és saját csemetéjének, ha a lelátóról buzdítja a gyerekeket, tiszteletben tartja az edzői döntéseket és a játékvezetői ítéleteket, bármilyen nehéz ez adott esetben, illetve elismeri az ellenfél kvalitásait. A lelátói viselkedés kiemelten fontos, mivel a nézőtéri hangulat „ráragad” a játékosokra is.

"A játékos akkor képes a legjobbját nyújtani, amikor a nézők nyugodtak, kiegyensúlyozottak maradnak, nem szítják fölöslegesen az indulatokat és nem csak a hibákat veszik észre, hanem a jó dolgokat is."


A felmerülő nehézségeket egyébként is az edzőknek és a játékosoknak kell megoldani. Nem feledhetjük el, hogy a hoki végső soron egy játék, amelyik mindig kézfogással ér véget.

Az infrastruktúra helyzete
Az infrastruktúra terén nagyon sokat léptünk előre, azon kevés klub egyike vagyunk az országban, ahol szeptember elejétől március végéig két jégpálya áll sportolóink rendelkezésére. A rekortán- és a műfüves pálya, a kondicionáló terem és a rövidesen elkészülő lövőpad biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy a mieink kiváló játékosokká fejlődjenek. Az eszközöket nyilván használni kell, de az eredmények elsősorban a befektetett munkától függenek. A debreceni edzők a jövőben is ennek szellemében teszik majd a dolgukat! Tudjuk jól; a hokit nem elég szeretni, imádni kell, akkor működik jól!

Címkék

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok