Öt nap a svéd hoki világában

Október 12-17-e között a svédországi Linköping városába látogatott a Debreceni Hoki Klub edzői delegációja.

Edzői karunk képviselői azzal a céllal utaztak Svédországba, hogy a helyszínen ismerjék meg az ottani körülményeket, valamint azokat az elveket és módszereket, melyekkel Európa egyik hoki-nagyhatalmának szakemberei a játékosok képzését végzik. A debreceni trénerek valamennyien összefoglalták benyomásaikat és új tapasztalataikat, ezekből emeltük ki a leglényegesebb megállapításokat.

Máthé Csaba (sportszakmai igazgató, U 12-es edző)

„A klublátogatáson öt debreceni edző vett részt, György József, György István, Okos Csanád, Prakab Szilárd és jómagam. Megbeszéléseket folytattunk a svéd elit ligában szereplő Linköping HC vezetőivel, válaszokat keresve arra, hogy milyen módszereket használnak az utánpótlás korosztályok felkészítésében. Örömünkre, sikerült olyan tapasztalatokat szerezni, amelyeket be tudunk építeni a Debreceni Hoki Klub munkájába az elkövetkezendő időszakban. A tapasztalatcserék során kitűnt, hogy az összes utánpótlás nevelő egyesület a svéd jégkorongszövetség által kiírt programot követi, amelynek keretében jelentős időt szánnak a játékosok egyéni képzésére. Az alsóbb korosztályokban egyáltalán nem tulajdonítanak jelentőséget az eredményeknek, inkább az egyéni képzés a fő cél, valamint az, egy életen át sportoljanak az emberek.

Az U 16-os korcsoportig mindenki a saját nevelőegyesületében hokizik, azután átveszi őket a „hoki-gimnázium” (és természetesen az SHL-es klub), ahol a játékosok iskolai programjába be van építve a délelőtti edzésfoglalkoztatás. Ezeken a foglalkozáson nagy tudású, az NHL-t is megjárt edzők tartják az egyéni képzéseket, minden apró részletet átbeszélnek a játékosokkal és a kulcsszó az ismétlés!

Nagyon egyszerű feladatokat végeztetnek a játékosokkal, viszont nagyon sokszor és egyre gyorsabban.

Az általunk meglátogatott komplexumban három jégpálya található; egy 8500 és egy 4600 férőhelyes csarnok, valamint egy edzőpálya is. Itt edzenek a csapatok az U 13-as korosztálytól felfelé egészen a felnőttekig, a negyedik pálya ettől 20 kilométerre, Linköping külterületén, Ljungsbro-ban található. Ezen a helyszínen készülnek a legkisebbek, az U 7-től az U 12-es korosztályig. Minden évfolyam megtalálható náluk az U 7-től egészen az U 16 korosztályig. Az edzésmunka évfolyamokra bontva működik, jelenleg összesen több, mint 700 gyerekkel foglalkoznak!”


György István (U 14-es edző)

„Nagyon profin felépített és működtetett klubot ismertünk meg, kis túlzással a teljes személyzet, aki ott dolgozik, kezdve az általános igazgatótól egészen a pályamunkásokig valamilyen módon kötődik a jégkoronghoz és ez minden téren meg is mutatkozik. Az a struktúra, amiben dolgoznak, példaértékű lehet bármely más klubnál; teljes mértékben a szakmai oldalt helyezik előtérbe, minden egyéb másodlagos. Nagyon figyelnek arra, hogy a klubhoz tartozó játékosok, kezdve a legkisebb hokisoktól, egészen a felnőtt csapatig (az utóbbi nem mellesleg az SHL-ben, a svéd szuper ligában játszik) megfelelő mértékben legyenek terhelve. Nem akarják már az U 8 - U 10-ben kifacsarni őket, ezért nekik megfelelően tartanak edzéseket. Hogy egy példát is említsek, az U 8-ban heti egy alkalommal vannak jégen, az U 14-es korosztály pedig heti háromszor, plusz 2 alkalom az elit csoportnak. Nagyon átgondoltan és szisztematikusan épül fel a rendszerük, a játékosok a megfelelő terhelés miatt nagyon akarnak és frissek, úgy az edzéseken, mint a mérkőzéseken. A foglalkozásokon nagyon komoly szakmai munka folyik, az edzők felkészültek és érződik, hogy a gyerekek a legjobb kezekben vannak. A legfontosabb szemlélet, amit képviselnek, az a játék, a játékosság, egyáltalán nem terhelik a srácokat fölösleges csapat-taktikai és stratégiai elemekkel, ami valljuk be őszintén, Magyarországon már U 12-ben is jelentkezik. Teljes mértékben az egyéni képzésre helyezik a hangsúlyt és teszik mindezt úgy, hogy közben a gyerek játszik.

Nem akarnak bajnoki címeket nyerni már U 14-ben és az U 16-ban, hosszú távra terveznek, nem vakulnak el a pillanatnyi sikerektől, ahogyan a pillanatnyi kudarcoktól sem torpannak meg.

Struktúrában dolgoznak az U 14-től egészen az U 20-ig, kis túlzással ugyanazokat az elemeket gyakorolják, csak ahogy haladnak egyre feljebb, úgy tesznek hozzá mindig egy kicsit. A játékosok ismerik a gyakorlatokat, a követelményeket, hogy mit várnak el tőlük az egyes játékszituációkban. Így nem okoz nekik gondot, ha másnap egy korosztállyal fentebb kell edzeniük, könnyen beilleszkednek, mert már korábban is ezeket a feladatokat csinálták.”

György József (U 18-as edző)

„Nagyon hasznos 5 napot töltöttünk el Svédországban, a továbbképzésink közül ez volt az egyik legértékesebb. Beleláttunk abba, hogyan működik egy olyan klub, amelyik 700 igazolt játékossal rendelkezik és 4 jégpályát (2 arénát és 2 edzőpályát) mondhat a magáénak. Sok hasznos információval gazdagodtunk, amelyeket remélem, hogy nagyrészt be tudunk építeni az itthoni munkánkba. Azért mondom, hogy nagyrészt, mert a rendszerüket teljes egészében nem lehet meghonosítani, egészen más a két oktatási rendszer és nálunk az igazi hoki kultúra is hiányzik. Ami a legfontosabb, hogy kiderült, hogy

azért működik olyan kiemelkedő szinten a svéd jégkorong, mert nagyon jól fel van építve a rendszere, az U 16-os korcsoporttól felfelé az elit ágban nevelkedő gyerekek hihetetlen mennyiségű edzésmunkát végeznek, hihetetlenül jól képzett edzők irányításával és nagyon jó az infrastruktúrájuk.

Összességében tehát minden kondíció adott ahhoz, hogy valakiből profi jégkorongozó lehessen. Nagyon sok edzést megtekintettünk a lelátóról és közvetlenül a jégről is, nagyszámú videót készítettünk, hogy hosszabb távra is megmaradjon és be tudjuk mutatni a kollégáknak. Én, személy szerint a látottak közül nagyon sok dolgot szeretnék beemelni a napi munkába és remélem, hogy a változásoknak látható eredménye lesz a közeljövőben.”


Okos Csanád (U 16-os edző)

„Rengeteg pozitív tapasztalattal gazdagodtunk a svédországi klublátogatáson. Komoly jégkorongos múlttal rendelkező klubvezetőkkel és edzőkkel találkoztunk, akik igazán nyitottan és profi módon álltak hozzánk. Linköping-ben három jégcsarnok van egymás mellett, természetesen mindegyikbe betekintést nyerhettünk. Öt napon keresztül minden edzést végignéztünk, de sikerült a jégen is csatlakozni egy-egy csapathoz.

Az iskolarendszerük szorosan összefügg a sportolási lehetőségekkel, legyen szó bármelyik sportágról, így a gyerekek iskolaidőben is el tudnak járni az edzésekre.

Országszerte nagy tradíciója van a jégkorongnak, rengeteg gyerek választja ezt a sportot, emellett fokozatosságra épülő, tudatos rendszer van köréjük építve. Sok mindent dokumentáltunk, edzőkkel beszélgettünk, számos új élménnyel gazdagodtunk. Úgy gondolom, hogy minél több megoldást át kell vennünk abból, ahogyan ők dolgoznak, biztos vagyok benne, hogy hosszú távon a magyar jégkorong kultúra ettől még magasabb színvonalúvá válhat. Örültem, hogy részese lehettem a linköping-i látogatásnak. Igyekszünk majd átadni itthon minden olyan szakmai dolgot, amitől jobbak lehetünk és remélem, lesz még lehetőségünk újra ellátogatni Svédországba!"


Prakab Szilárd (U 12-es edző)

„Öt napot töltöttünk a svédországi Linköping városában, az SHL-ben játszó Linköping HC vendégeként. Szívesen fogadtak bennünket, megmutatták mind a három jégcsarnokot, ezek közül a legnagyobb a 8500 néző befogadására képes SAAB Aréna, egy kisebb csarnok, valamint egy gyakorló pálya. Mint később kiderült, a komplexumtól távolabb létezik egy negyedik pálya is, itt edzenek az kisebb korosztályok, a szuperminiktől az előkészítőkig. Betekinthettük az ifik és a juniorok öltözőjébe is, a méretek tekintetében ezek nagyjából akkorák, mint a mi öltözőink. Mindenütt nagy a rend és a tisztaság. A játékosok levetik a civil ruhát, így lépnek be az öltözőjükbe. Már az első napon megnéztük a felnőtt csapat edzését és végiglátogattuk valamennyi korosztály tréningjét is. Másnap már a jégen is ott lehettünk. Minden korosztállyal 4 edző foglalkozik, a trénerek nagy része az NHL-ben, vagy a svéd első osztályban hokizott, vannak közöttük válogatott játékosok is. Svédországban délelőtt is tartanak edzéseket, hetente kétszer eljöhetnek az iskolából, ahol még plusz pontokkal is honorálják a délelőtti edzések látogatását.

Számomra az volt a legérdekesebb, hogy nem bonyolították túl a gyakorlatokat, az egyszerűségre törekedtek munka során.

Mindannyian nagyon hasznosnak találtuk ezt a tanulmányutat, láttuk, mi mindent lehetne, kellene itthon másként csinálni. Ez az öt nap komoly impulzusokat adott mindannyiunk számára, feltöltődtünk, pozitív benyomásokat, kiváló sportélményeket szereztünk. Bízom abban, hogy az ott látottakat, hallottakat kamatoztatni tudjuk a szakmai munkánk során is! Jó lenne, ha évente adódnának ehhez hasonló lehetőségek!”

Öt debreceni edző élménybeszámolójából próbáltuk a lényeget kihüvelyezni. Lehet, hogy ezek az összefoglalók eredetileg egy régi vágású „úti beszámoló” leadásának szándékával készültek, de végül valódi élménybeszámolókká terebélyesedtek. A mondandójukat átfűti az őszinte szakmai lelkesedés és az átlagon felüli tettvágy, ami arra irányul, hogy a saját klubjuk és csapataik szakmai felkészültségét a lehető legmagasabb szintre emeljék. Csendesen, mindenfajta csinnadratta nélkül történt meg a látogatás, azonban igen fontos mérföldkővé válhat majd a Debreceni HK életében. Az edző sporttársak érezhetően komolyan gondolják, hogy megpróbálnak a svéd példából minél többet átültetni a helyi gyakorlatba. Lesz dolguk bőven, mivel a svéd hoki nem véletlenül tartozik az európai „top-hármas” kategóriába! Ha adaptáljuk mindazt, amit lehetséges, egyértelműn mi járunk jól. Az elköszönéshez György István szavait idézzük.

„Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy köszönjük szépen a lehetőséget a Linköping-i jégkorong klubnak, illetve Jim Brithén-nek, az MJSZ fejlesztési igazgatójának, hiszen az ő közbenjárása nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Természetesen köszönet jár a DHK és a DEAC vezetőségének is, akik megteremtették a lehetőséget, hogy eljussunk Svédországba!”

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok