Már a VB-re treníroznak a juniorok

A nemzetközi jégkorong életben már több, mint egy éve a pandémia határoz meg minden eseményt, köztük a junior korosztály megmérettetéseit is.

Mint ismeretes, a 2020 decemberére tervezett Divízió I/A csoportos VB-t is törölték a programból, most abban bizakodunk, hogy az év végén már nem lesz akadálya a megrendezésének. A halasztás természetesen átírta a magyar junior válogatott terveit is, a képességfejlesztő összetartások és a tréningmeccsek azonban folytatódtak, a fehéroroszok és a szlovákok után, április elején a lengyelek voltak a mieink aktuális ellenfelei. A lengyelországi Tichy-ben megszervezett két edzőmérkőzésen ott volt két nagyreményű fiatal játékosunk, Antek Tamás és Mihalik András is, akiket arra kértünk, hogy foglalják össze a két felkészülési mérkőzés történéseit.

- Április 6-án, kedden reggel találkoztunk a Tüskében - kezdte a beszámolót Antek Tamás - aznap két edzés szerepelt a programban, azzal a céllal, hogy lendületbe jöjjünk a pár napos pihenő után. Délután taktikai megbeszélésre került sor, majd megtörtént a keretszűkítés is. Másnap reggel autóbusszal indultunk Tichy-be, ott még edzettünk egyet és véglegesítettük a taktikát a csütörtöki mérkőzésre.

- Az első találkozón nagy gólkülönbségű győzelmet arattatok a házigazdák felett. Erre, vagy komolyabb küzdelemre számítottatok? – fordultunk Mihalik Andráshoz.

M.A.: Eléggé „szezonvégire” sikeredett ez a két meccs, de összességében hevesebb ellenállásra, nagyobb küzdelemre számítottunk, ebben a stábunk és a játékosok is egyetértettek. A mérkőzésen jóval több helyzetünk volt, mint az ellenfélnek, igazából nem volt kérdéses, melyik a jobb csapat. Ezt a statisztika is alátámasztotta, csaknem kétszer annyit lőttünk kapura, mint a lengyelek, de a játék képe még komolyabb magyar fölényről tanúskodott. Nekem jól ment a játék, két gólpasszt adtam, az edzők meg voltak elégedve a sorunk teljesítményével és az én játékommal is. Amióta együtt van ez a korosztály, ez volt az első győzelmünk, ami igen jó hatást gyakorolt a csapat hangulatára. A meccs természetesen fontos állomása volt a 2021 decemberére tervezett Divízió I/A csoportos VB-re irányuló felkészülésnek. Lehet, hogy ez az időpont most távolinak tűnik, de nem leszünk túl sokat együtt, minden percet fel kell használni a közös munkára.


 
- Az első meccsen nem léptél jégre, a csütörtöki találkozón viszont te voltál a kezdőkapus. Milyen volt a második mérkőzés a kapuból személve? – kérdeztük Antek Tamástól.

A.T.: Ez a meccs teljesen más volt, mint az előző napi fényes győzelem. A lengyelek komolyabb ellenállást fejtettek ki, mint korábban, mi pedig megkönnyítettük a dolgunkat, mivel csapatjáték helyett többnyire egyéni megmozdulásokkal operáltunk. Az első szünetben kaptunk némi fejmosást, ami nem hozott gyors eredményt; a 2. játékrész elején két gólt ütött az ellenfél…

M.A.: Ezután azonban visszatértünk az előző meccsen nyújtott játékunkhoz, többet támadtunk, sokat birtokoltuk a korongot, míg az ellenfél jórészt kontrákra rendezkedett be. Akadt több gólhelyzetük is, de Tomi magabiztosan hárította a kiugrásaikat. Mivel sok kidolgozott helyzetet hagytunk ki, összességében szoros végeredménnyel zártunk.

A.T.: Ezzel vége is lett a 2020-21-es jégkorong szezonnak, bár a válogatottnak  lesz még egy felkészítő tábora májusban.

- Nyilván most némi pihenés következik, de hogyan tovább az új idényben?

M.A.: Számomra mindig is a válogatottság volt a legfontosabb cél, ezúttal is mindent meg fogok tenni azért, hogy bekerüljek az utazó keretbe. Ebben nagy segítséget jelentene, ha egy magasabban jegyzett bajnokságban tudnék edződni. Klubszinten az a fő célom, hogy stabil helyet harcoljak ki magamnak az Erste Ligás csapatban, de szóba kerülhet egy másik bajnokság is.

A.T.: Én is a válogatottságot szeretném megcélozni, nagy megtiszteltetés lenne, ha elutazhatnék a világbajnokságra. Ezért dolgozom nap, mint nap és a jövőben még több lesz a munka, mivel óriási harc folyik a csapatba kerülésért. Nekem mindig a szívem csücske volt a hazai együttes, elsősorban itthon szeretném megméretni magam.

M.A.: Mindkettőnk nevében szeretném megköszönni a rengeteg munkát, segítséget edzőinknek, György Józsefnek és Máthé Csabának, valamint a kapusedzőnknek, Kecskeméti Áronnak, akiknek döntő szerepe van abban, hogy eljutottunk erre a szintre.

(Fotók: Michał Chwieduk/Polski Hokej)

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok