Könnyed játék, magabiztos győzelem

Úgy látszik, a Ferencváros ellen aratott győzelem és a Pesterzsébeten mutatott eredményes játék tartósan meghatározta játékosaink hangulatát, felnőtt csapatunk jókedvűen készülődött első selejtező mérkőzésére a 2016-17. évi Magyar Kupában.

Mielőtt azonban rátérnénk a szerda esti mérkőzés eseményeinek felidézésére, érdemes néhány pillantást vetni a Magyar Kupa történelmére. A kupasorozatot 1964-ben rendezték meg először, az első kiírásban a Vörös Meteor csapata végzett az élen. A legtöbb kapugyőzelmet - szám szerint tizenhármat - a Ferencváros vallhatja magáénak, a zöld-fehéreket a dunaújvárosiak követik tizenegy első helyezéssel. A mieink az idén negyedik alkalommal indulnak a Magyar Kupában, a legjobb helyezésünket a múlt évben értük el, amikor bronzérmes pozícióban zártunk. A korábbiaktól eltérő lebonyolítási rend szerint a selejtezőket a MOL Liga küzdelmeivel párhuzamosan rendezik meg, az elődöntőkre január 25-én, a döntőre pedig január 28-án kerül majd sor. A sorsolás szeszélye folytán október 5-én, az első kupanapon éppen az örökranglista második helyezettje, a Dunaújvárosi Acélbikák együttese látogatott Debrecenbe.

A csapatok bemutatása során azonban világossá vált, hogy ezen az estén inkább csak a nevében acélos a vendégcsapat; alig több, mint két sornyi játékossal érkeztek, ráadásul otthon maradtak a meghatározó embereik, köztük a légiósok, Baca Maximiliánt kivéve. Debreceni oldalon viszont a Pesterzsébeten kéztörést szenvedett Györfy Tihamér, valamint a lábadozó Németh Attila és Pados kivételével mindenki ott volt a jégen. Könnyen megjósolható volt, hogy olyan mérkőzés következik, amelyen a nézőknek nem kell tövig rágni a körmüket az izgalomtól.

Az 1. játékrészben a hazai alakulat azonnal támadni kezdett, a dunaújvárosi csapatnak csupán vérszegény kontrákra futotta az erejéből. Gyors, kombinatív hokit játszott a hajdúsági együttes, a vendégek gyakran a harmadukból is nehezen tudták kijuttatni a korongot. A 3. perc táján a Berta-Vaszjunyin-Dancsfalvi csatártrió rendezett nagy tűzijátékot a DAB kapuja előtt, röviddel később Bezrukov tette próbára Lajcs kapus éberségét. 12.12-nél Kochetkov ugrott ki a hazai harmadból érkező koronggal, kapura bombázta, a vendégek hálóőre csak üggyel-bajjal tudott hárítani. A DAB első kapura lövésére majdnem 10 percet kellett várni, ahogy mondani szokták, szinte felborult a pálya… 11.13-nál megtört a jég: Berta szerezte meg a pakkot, betört az újvárosi harmadba és éles szögből leadott lövése ellen Lajcsnak nem volt orvossága. Néhány másodperccel később óriási kavarodás támadt a vendégek ketrece előtt, végül Godó vágta be Saluga kipattanóját. A mieink folyamatosan űzték-hajtották az ellenfelet, akik az utolsó előtti percben már az ikszedik keresztpasszt vágták ki a kapu torkából. A duda előtt az orosz csatársor megcsinálta az üres kaput, Kosourovot azonban elsodorták a lövés pillanatában. A kapura lövési mutató 19-1 volt a játékrész végén, a meccs képe is ennek megfelelően alakult.

A 2. harmad elején Hrubyt szórták, ez volt az első kiállítás a sportszerű mérkőzésen. Az emberhátrány kivédekezése nem okozott gondot, kicsivel később pedig újra növeltük az előnyünket; 25.18-nál Berta és Dancsfalvi kevergetett a DAB harmadában, majd egy jó keresztpasszra Wéber érkezett pontosan és gondolkodás nélkül bebombázta a pakkot. 25.59-nél Hári húzott el ördöngős cselekkel, rövid passzát ismét Godó verte be. A 32. percben Godót kiállították, de az emberhátrányt vendéghelyzet nélkül kivédekeztük. Öt és fél perccel a játékrész vége előtt Saluga vitte körbe a pakkot a DAB ketrece mögött, a keresztpasszra Varga Arnold érkezett jól, Lajcs azonban a helyén volt. 37.14-él azonban már nem tudott segíteni: Kovács Viktor nagy lövése kipattant róla és Varga Arnold nem hibázott. Három góllal nyertük a harmadot, 10-2 volt a kaput eltaláló lövések száma.

A 3. harmadtól Baca került a újvárosi kapuba, Muhin edző viszont Kosourovot hozta le, Vincze Péter érkezett a helyére. Tovább „egykapuzott” a DHK, kidolgozott támadások sora futott végig a pályán. Berta sokadszor tört be szép cselekkel, átadását Dancs tűzte kapura, Baca azonban védeni tudott. A 49. percben Hári óriási vasat lőtt, de a pakk balszerencséjére kifelé pattant. 46.46-nál Piskunovot színészkedésért állították ki, nem a játékvezetőknek fájt, amit kapott… Alighogy visszatért azonban a büntetőpadról, az orosz szélső jókor volt jó helyen: Hári keresztjét tűzte rá, az ismétlése pedig utat talált az újvárosi kapuba. Öt perccel a harmad vége előtt Németh Péter lövése súrolta a vasat, de Pleszkán a meccs túlnyomó részében a megfagyással nézett szembe a hazai kapuban. A vendégek közül még kiszórták Horváth Dávidot, majd Borbást is, de a mieink láthatóan nem erőltették már túlságosan a dolgot. 54.49-nél egy kavarodás után Dancsfalvi még betalált, aztán őriztük az eredményt. Két góllal nyertük a harmadot, 11-2-re a kapura lövéseket, senki sem sérült meg és megvolt Pleszkán shutout-ja is.

A hazai csapat felszabadultan, szemre is tetszetősen hokizott, kiszolgálta a közönséget. A találkozó jó alkalmat kínált az önbizalom növelésére is, amire ugyancsak nagy szükség van három nappal a Jegesmedvék elleni, idegenbeli MOL meccs előtt. Az a mérkőzés ugyan jóval nehezebbnek ígérkezik, de nem vagyunk megijedve!

Debreceni HK-Dunaújvárosi Acélbikák  7-0 (2-0, 3-0, 2-0)

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok