Egy sikeres szezon margójára

Máthé Csaba sportigazgató idényértékelője

A szokásoknak megfelelően zárásként Máthé Csaba, a DHK sportigazgatója tekintett vissza a nemrég befejezett szezonra, melyet a Covid-járvány szorítása ellenére is eredményesnek lehet és kell értékelni.

- Úgy gondolom - kezdte mondandóját Máthé Csaba -, hogy dacára a számtalan nehézségnek, az egyik legjobb szezonunkat zártuk. Ezt igaznak vélem annak ellenére is, hogy számos, addig ismeretlen problémával kellett szembenéznünk. Közöttük talán az volt a leginkább szembetűnő, hogy a szülőkkel nem tudtunk a bejáratott módon kapcsolatot tartani, elsősorban azért, mert a járványügyi szabályoknak eleget téve, nem tarthattunk szülői értekezleteket. A személyes kapcsolattartás ritkábbá és rendszertelenebbá vált, - nyilván nem a mi hibákból. Mindezek ellenére valamennyi edzőnk a legjobb tudásának megfelelően próbált reagálni a nehézségekre és elősegíteni játékosainak fejlődését. A legnagyobb eredmény az volt, hogy az idényt rendben el tudtuk kezdeni és végig is tudtuk játszani. Csupán egy-két olyan hetünk volt, amikor a járvány erősen éreztette a hatását, de ezeket az időszakokat sikerült gyorsan magunk mögött hagyni. Voltak azonban a pandémiának pozitív hatásai is.

"Bizonyos értelemben az online oktatás is a kezünkre játszott; a játékosok külön örömmel jöttek az edzésekre, mivel ezek pótolták az iskolai élmények kiesését és az ottani kapcsolatok lazulását."

Számukra a heti edzések jelentették a rendszeres elfoglaltságot és betöltötték azt az űrt, amit az iskolai közösségek hiánya hagyott maga mögött. Ahhoz, hogy az egyesület ténylegesen betölthesse ezt az űrt, komolyan rá volt utalva a szülőkre. Utóbbiak között számosan vannak olyanok, akik élőben a jégen még nem láthatták a gyermekeiket, csak online, mindezek ellenére is zokszó nélkül meghozták a szükséges áldozatot, esőben, hóban, fagyban hozták-vitték a játékosokat, öltöztették őket a gépkocsiban vagy a parkolóban. Nagy dicséret és köszönet jár valamennyiüknek!

Ideje azonban, hogy korosztályonként tekintsük át a szezon lényegesebb eseményeit. A járványügyi szabályok nem tették lehetővé a korcsolyatanfolyamok megtartását, így a szokottnál kevesebb új játékost tudtunk beépíteni a rendszerünkbe, de szerencsére a lemorzsolódás nem lett magasabb a szokásos átlagnál. A jövőben az lesz az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a létszámunkat a lehető legtöbb gyerekkel gyarapítsuk.

A legkisebbek - a szuperminik és a minik köréből – jó tapasztalatot szereztünk, amikor konstatáltuk, hogy képesek magas fokú önállósággal megoldani az edzések és meccsek előtt és után megoldandó alapvető teendőket, természetesen a kollégák ehhez minden segítséget megadtak.

Az U 12-es korosztály csapatai éretten és jól dolgoztak az egész szezonban, öröm volt látni az eredményes játékukat, igazi csapatjáték volt felfedezhető benne.

Az U 14-es korcsoportnál komoly fejlődésnek lehettünk tanúi. Ez az az időszak, amikor a srácok kezdenek serdülni, a mieink is egyre felelősségteljesebben álltak hozzá a sportszakmai feladataikhoz, ami tetten érhető volt az edzéslátogatás terén is.

Az U 16-os alakulat nagyon jó szezont futott, jó eredménnyel zártak. Hat játékosuk szinte végig az U 18-as csapattal edzett, ők az ifi meccseken is lehetőséghez jutottak.

Az ifi korosztályban ez volt az első idény, amikor versenyhelyzetben dolgoztak a játékosok. Az egész szezonban stabilan együtt voltak, nem véletlenül szerezték meg a bronzérmet és nem is érdemtelenül, - keményen megdolgoztak érte!

A junior csapatunk sajnos, nem tudott olyan létszámot felvonultatni, ami versenyhelyzetet teremtett volna elő a társaságon belül. A korosztály nagyon kevés játékossal rendelkezett, a meccsekre csak az ifik segítségével tudtak kiállni. A szűk lehetőségeiken belül eredményesen hokiztak, elégedettek voltunk a produkciójukkal. Az ellenfeleik számos játékosa az ERSTE Ligában pallérozódott, a különbség szembetűnő volt, az eredményekben éppúgy, mint a motiváció területén is. Egyértelművé vált, hogy a jövőben nekünk is ezt az utat kell majd követnünk!

A leány csapat szépen helyt állt az újoncévében. A teljesítményük örömteli, de ugyanakkor nagy kihívás is, hiszen szeretnénk biztosítani a működésük folyamatosságát. Nehéz út lesz, de bízunk abban, hogy hosszabb távon ez a munka is szép eredményeket hoz majd!

Az idény során számos játékosunk kapott meghívást a válogatott összetartásokra. Bár a nemzetközi tornák és a világbajnokságok a Covid-járvány miatt elmaradtak, azt örömmel nyugtázhattuk, hogy

"az idén is minden korosztálynak adtunk válogatott játékosokat."

Hangsúlyozni szeretném, hogy bármelyik korcsoportról legyen is szó, az eredmény sohasem csak egy szakember munkájának gyümölcse, mivel a játékos fejlődése során több szakember keze alatt megfordul. Egy-egy játékos, vagy csapat által elért siker minden esetben közös munka eredménye. Mindig edzői team-ben kell tehát gondolkodni és örömmel állapíthatjuk meg, hogy itt, a DHK-nál sok értékes, tehetséges szakemberrel rendelkezünk. Kollégáink elkötelezettek a csapatmunka, illetve a tanítványaink fejlesztése iránt és ezt a mentalitást kívánják átadni a srácoknak is. Mindig lesz egy újabb kihívás, aminek meg kell felelni, egy új feladat, amit meg akarunk oldani és éppen az a szép ebben a munkában, hogy lényegében soha, egy pillanatra sem lehet leállni!

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok