Egy pont a hullámvasútról

Nehezen hihető, hogy akadt volna egyetlen szurkoló is pénteken este a Debreceni Jégcsarnokban, aki sejtette volna, mi vár ránk.

Mindenki tisztában volt azzal, hogy nagyon nehéz mérkőzés előtt állunk, de a játék és az érzelmek ilyen intenzitású, folyamatos hullámzására senki sem számíthatott. Mint ahogyan arra sem, hogy hét szerzett gól nem lesz elegendő a három pont itthon tartásához.

A meccs nyitánya azonban jelezte, hogy itt valami szokatlan dolog készülődik; a 9. másodpercben Lajcsnak kellett hárítania, a 10 másodperccel később már Gyenes volt munkában. 01.20-nál már vezettünk; Vargától Dancsfalvi kapta a korongot, a keresztpasszra Godó érkezett pontosan és a felső sarokba vágta. A következő támadásunkat a ponterős Varga Arnold fejezte be lövéssel. A harmad elején oda-vissza hullámzott a játék, mindkét kapu előtt kialakultak veszélyes helyzetek. A 7. perc táján egy lecsorgó korongból indított a vendégcsapat, a lövés azonban szerencsére mellészállt. Az ellenakció során előbb Berta lövését tornászta ki Lajcs, majd Varga szúrt bele Németh Attila kék vonalról eleresztett lövésébe, ám a DAB kapusa a helyén volt. A másik oldalon Gyenesnek kellett egy nagyot fognia. 09.31-nél Brown Jared szabálytalan testjáték miatt az első 2 percesét kapta a DHK színeiben. A fórban erősen nyomott a vendégcsapat, egy védelmi hiba után megpróbálták áttuszkolni Gyenesen a pakkot, már örömködtek is, a játékvezetők azonban nem ítéltek gólt. Az emberhátrányt kivédekezték a mieink, de a DAB több cserét is erősen megnyomott; Gyenes védései tartották a hazai csapatot. 14.00-nál jött az ellencsapás: Kosourov húzott el a jobb oldalon, a pakkot Brown tette vissza és a harmadba belépő Piskunov nagy erővel a hálóba lőtte. A szurkolók vettek egy mély levegőt, az „új fiú” pedig első debreceni gólpasszát ünnepelhette. 18.50-nél Hetényi korongja rossz helyen hagyta el a pályát, a bekket 2 percre kiszórták játékkésleltetés okán. A lelátón már többen elindultak a büfé irányába, 4 (!) másodperccel a harmad vége előtt azonban Borbás egy védelmi hiba nyomán betalált és sokan kis híján felrobbantak a bosszúságtól…

A harmadkezdő korongbedobás után a mieink vezették az első támadást, majd a DAB kontráját Gyenes hárította jó érzékkel. 24.29-nél Hrubyt bottal akasztás miatt 2 percre kivonták a forgalomból. Az előnyben nehezen álltunk fel, majd Brown két lövését fogta Lajcs. Kiegészültek és támadni kezdtek az Acélbikák. 27.38-nál nagy forgalmat csináltak a hazai kapu előtt, Ölander lopta a távolságot, nem léptek ki rá, a finn védő góljával egyenlített a vendégcsapat. 29.04-nél újra Hetényi került a büntetőpadra, palánkra lökésért. Az emberhátrányt kivédekeztük, de egyenlő létszám mellett is nyomott a DAB. 33.22-nél Azari vitte be a korongot a debreceni harmadba, a védők nem támadták; vezetést szereztek a vendégek. 35.59-kor egyenlítettünk, kapu előtti kavarodás végén Saluga kotorta be Németh Attila átadását. Néhány másodperccel később emberfórba kerültünk, az egyik ex-debreceni, Odnoga kapott 2 percet botfogásért. Nem sokáig tartott azonban a létszámelőny, egy kihagyott vendégkontra után Piskunov kényszerült szabálytalankodni. A négy a négyet jobban játszotta meg a DAB; ismét Azari lépett be a harmadunkba és (egyesek szerint lesgyanús helyzetből) a hálóba lőtte a pakkot. A 2. játékrész az Acélbikáké volt, többet támadtak, jobban játszottak és előnnyel mehettek pihenőre.

A 3. harmad a mieink perceivel kezdődött, a második percben szép háromszögelés után Saluga lőtt mellé. 41.42-nél egalizáltuk az eredményt: Németh-Varga Arnold akció végén Hári lőtte be a kipattanót. Alig két perccel később azonban ismét a vendégeknél volt az előny, a másik volt debreceni, Kaskov tűzte rá a pakkot takarásból, Gyenes nem látott semmit… 45.41-nél már kettővel ment a DAB, ezúttal Becze kék vonalról eleresztett lövése pattant be a vasról. 48.20-nál Ladygin botja arcon találta Godót, a sérülés vérzett, így a nagydarab ukrán bekk 2+2 perces kiállítást kapott. A 4 perces előnyben támadtak a mieink, de gól nem született. Sokáig úgy tűnt, hogy kihúzzák az Acélbikák, amikor Sadikov váratlanul eleresztett egy lövést a kékről, a pakk pedig becsúszott Lajcs mamutja alatt. A gól után, 51.46-nál Gilbert Lee időt kért, de hiába. 54.23-nál Hári passzolt vissza pontosan a kapu mögül, az érkező Saluga pedig nagy kapásgóllal egyenlített. Fél perccel később Brown-Kosourov akció végén Piskunov bevert egy kipattanót, ismét mi vezettünk, három gólt szereztünk zsinórban! A szurkolók (ki tudja hányadszor) ismét kezdtek fellélegezni, de még nem volt vége. Az 56. percben Azari, Cseter és Dansereau kevergetett, a védőink nem tudtak felszabadítani, végül Dansereau kotorta be a korongot. A döntés így az öt perces hosszabbításra maradt.
Az overtime szinte végig a rendes játékidő forgatókönyve szerint zajlott: támadás-lövés-védés az egyik, majd a másik oldalon. 63.09-nél Jason Morgan időt kért, mert a három a három elleni játékban egyre veszélyesebbé váltak a vendégek. Már-már úgy tűnt, hogy büntetőlövések következnek, 64.21-nél azonban Ölander betalált, így a vendégeké lett a plusz pont.

Ha igaz az, hogy a vereségekből többet lehet tanulni, mint a győzelmekből, akkor most igen bőséges a tanulságok listája. A fő problémát azonban az jelenti, hogy a fellelhető hibák java részt nem új keletűek, ezeket – ahogyan azt Morgan edző a meccs utáni interjúban is elmondta – már sokszor átbeszélték, levideózták és felkészültek ellenük az edzéseken. A játékosokban jóval nagyobb a potenciál annál, amit az utolsó két meccsen megmutattak. A gyakori hibák okát egyrészt biztosan a túlzott akarásban, a görcsös bizonyítási vágyban lehet keresni, másrészt viszont pozitívum, hogy a csapat hajt, küzd akkor is, amikor a helyzet már reménytelennek látszik. Mentálisan kell helyrerázni a dolgokat. – szögezte le  a nyilatkozata végén Jason Morgan – és bízunk abban, hogy ő azt is tudja, hogyan!

Debreceni HK- Dunaújvárosi Acélbikák  7-8 hu. (2-1, 1-3, 4-3, 0-1)


 

 

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok