Az előkészítő csapattól az ifi válogatottságig

2016 nyarán weblapunk két terjedelmes írást szentelt a női jégkorong történelmének és helyzetének szűkebb pátriánkban. Beszélgettünk a szakág debreceni úttörőivel is, akkoriban mindössze négy fő volt egyesületünk női hokisainak létszáma.


A merész leánykák „korelnöke”, koritanfolyamon ismerkedett meg a sportág alapjaival és aktuálisan éppen az előkészítő korosztályban játszott. Amikor megkérdeztük; melyek a fő céljai a jövőben, a legnagyobb határozottsággal a következőket mondotta:

„A célom az, hogy én legyek az első számú kapus a DHK U 16-os fiúcsapatában és szeretnék majd bekerülni az U 18-as női válogatottba is.”

Közhely, de igaz, hogy a kitartás és a kemény munka általában meghozza a gyümölcsét, ezt az igazságot Révész Zsuzsi (mert róla beszéltünk eddig) pályafutásának alakulása is alátámasztja. Az idei szezonban ő a DHK U 16 B- csapatának első számú hálóőre, a múlt év végén pedig beválogatták a Divízió 1/A VB-re készülő U 18-a női válogatott utazó keretébe is. Négy évvel ezelőtt a tervei felől tudakozódtunk, most viszont már a világbajnokságon szerzett tapasztalatairól érdeklődtünk.

- Mikor tudtad meg, hogy ott lehetsz a január elején kezdődő világbajnokságon?

R.Zs.: December vége felé értesítettek, aminek természetesen nagyon örültem, annál is inkább, mivel nem igazán számítottam rá, csak álmodoztam, hogy jaj, de jó lenne… Debrecenből én vagyok az első lány, aki meghívást kapott egy jégkorong válogatott keretbe.

fotó: MJSZ

- A környezetedben hogyan fogadták a beválogatásod hírét?

R.Zs.: A szüleim izgalomba jöttek, ugyanakkor nagyon örültek, hogy elvisznek egy ilyen rangos tornára. Akkor éppen felvételi felkészülési időszakban voltunk, el kellett dönteni, mi a fontos. Végül is jól döntöttünk, ott voltam a VB-n, és a felvételim is jól sikerült. A csapattársak és az edzőim is gratuláltak, (Prakab) Szilárd egy mérkőzés előtti megbeszélésen jelentette be, nagyon büszke voltam és még a meccset is megnyertük.

- Hogyan alakult a VB előtti felkészülés és milyen környezet várt titeket a helyszínen?

R.Zs.: Érden rendeztek négy napos összetartást, a második napon történt az utolsó keretszűkítés, amelyen szerencsére benn maradtam. Karácsonyra és Szilveszterre kaptunk 1-2 napos pihenőt, de január 1-én már indultunk is, így számomra a Szilveszter is leginkább a pakolgatásról szólt. Repülővel mentünk Münchenbe, aztán autóbusszal indultunk tovább Füssen felé. A szállodánk nagyon szép és kényelmes volt, jól éreztük magunkat. Egy szállodában két csapatot helyeztek el, mi az olaszokkal laktunk együtt. Mivel a szállás a jégcsarnok közelében volt, leginkább gyalogosan közlekedtünk.

fotó: MJSZ

- Miből állt a napi programotok a VB idején?

R.Zs.: Este érkeztünk meg és másnap már délelőtt-délután edzettünk. Másnap elkezdődött a világbajnokság; tisztában voltam azzal, hogy 3. számú kapusként nem fogok öltözni, de ez nem volt gond, így is rengeteg új tapasztalatra tudtam szert tenni. A meccseket a lelátóról néztem, de a szünetek idején bementem az öltözőbe és részt vettem az edzői megbeszéléseken. Nagyon összetartó volt a csapat, és remek a hangulat, én is benne voltam minden programban, még úgy is, hogy nem játszottam.

- Milyen benyomásokat szereztél a VB-meccsekről?

R.ZS.: A torna egésze tetszett, nagy örömmel tapasztaltuk, hogy nemcsak a németek meccseire jönnek ki, mindegyik találkozón sok néző volt jelen. A helyi magyar közösség is mobilizálta magát, sokan szurkoltak nekünk, pedig néha kiderült, hogy az illető először lát jégkorong mérkőzést.

fotó: MJSZ

- Mit szóltál a csapattársak szép teljesítményéhez?

R.Zs.: Számítottam arra, hogy bronzérmesek leszünk, bár titokban reménykedtem abban is, hogy feljutunk. Az összes mérkőzésünket végigizgultam, szurkoltam a lányoknak és együtt örültünk a bronzéremnek. Talán a legfontosabb szakmai tapasztalatom az volt, hogy láttam, milyen szinten kell koncentrálni, még akkor is, ha kevesebb jégidőt kapunk.

- A gyermekkori nagy álmod tehát valóra vált, de milyen terveid vannak a jövőre nézve?

R.Zs.: Szeretnék még a saját korosztályomban (U 16) játszani, és ha van rá lehetőség, az ifiben is. Bízom abban, hogy rövidesen létrejön Debrecenben egy olyan szintű korosztályos lánycsapat, amelyikhez csatlakozni tudok. És szeretnék a következő U 18-as VB-n jégre is lépni a magyar válogatottban.


Akik jól ismerik, tudják, hogy a halk szavú, visszafogott Révész Zsuzsa roppant céltudatos, ha kitűz egy célt maga elé, azt jobbára el is éri. Sok erőt és sok sikert kívánunk Zsuzsika!

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok