A járvány sem állított meg minket

Bár a koronavírus járványnak még messze nincs vége, Európa nagy részén már az óvatos nyitás időszakához érkeztünk. Ahogy telik az idő, a súlyos egészségügyi gondok mellett egyre markánsabban kezdenek kirajzolódni a járvány gazdasági következményei is.

Földrészünk számos országában bajba kerültek a gazdasági szféra jelentős szereplői, nem véletlen, hogy a sportfinanszírozás terén is szaporodnak a kérdőjelek. Nálunk ennél jóval kedvezőbb a helyzet, a prognózisok szerint Magyarországot elkerülik az extrém megrázkódtatások, köszönhetően a veszélyhelyzetben meghozott kormányzati intézkedéseknek és az állampolgárok jórészt fegyelmezett magatartásának. Problémák nyilván voltak és lesznek, biztosra vehető azonban, hogy a mi sportágunk léte nem forog veszélyben. Miközben egyes hokinagyhatalmak háza tájáról aggasztó hírek érkeznek, itthon javában szerveződnek a csapatok, folyamatosan építik a következő idény játékoskereteit. Hasonló a helyzet szűkebb pátriánkban is; a DEAC rekordsebességgel bejelentette 16 játékosát, a napokban David Musial vezetőedző is visszatért nyári pihenőjéről. A DHK játékosai már lassan négy hete gőzerővel edzenek, az éves közgyűlésére készülő klub berkeiben a pozitívumok uralják a közbeszédet. A bizakodás és a jó hangulat hátteréről beszélgettünk Fodor Andrással, a DHK elnökével, aki a felnőtt csapat szakosztályvezetőjeként is tevékenykedik.

- Személyes sikereddel indult a hazai jégkorongsport új időszaka, mint köztudott, az MJSZ múlt heti közgyűlésén beválasztottak a szövetség elnökségébe, amihez ezúton is gratulálunk! Mostanáig Éles Krisztina volt az egyetlen debreceni sportvezető, aki helyet kapott a sportág országos irányítói testületében. Úgy véljük, hogy a megválasztásod fontos sportdiplomáciai siker, ugyanakkor jelentős elismerés a debreceni jégkorongsport egésze számára. Szerinted országos szinten melyek azok a célok, amelyeket el kellene érni a jövőben?

F.A.: A legutóbbi Ligaülésen napvilágra került, hogy két elnökségi tag nem kívánja meghosszabbítani a mandátumát. Erre a fejleményre reagálva jelentettem be, hogy elvállalom a tagsággal járó felelősséget és feladatokat. A jelölési folyamat rendben lezajlott, a KMH és Fehérvár jelölt a tisztségre, végül 178 szavazattal választottak be az MJSZ Elnökségébe. A motivációm egyértelmű; imádom ezt a sportágat és szeretnék még többet dolgozni a fejlesztése érdekében. Egyébként úgy gondolom, hogy debreceni vezetőként eddig is számos fórumon képviseltem a debreceni jégkorong, valamint az egész magyar hoki ügyét. Szerintem a következő időszakban az összes hazai klubnak a nézőszámok fejlesztésére kell összpontosítani és a csarnokok kapacitását maximálisan kihasználva telt házas, vagy csaknem telt házas meccseket kell rendezni, elsősorban a felnőtt találkozók vonatkozásában.


fotó: MJSZ

- Bizonyos, hogy Debrecenben nem lesz komoly gond ezen a téren, már csak azért sem, mivel a „telt házas rendezés” folyamatos prioritás volt korábban is. Folytassuk azonban utánpótlás ügyekkel, különös tekintettel arra, hogy a DHK-nál rövidesen közgyűlésre kerül sor!

F.A.: A DHK éves közgyűlését június 11-én, csütörtökön délután tartjuk meg. Bízunk abban, hogy a szülői közösség számos tagja jelen lesz és elfogadják a beszámolót. Két és fél éve vettem át az elnöki tisztséget, rövidesen már a harmadik pénzügyi évet zárjuk. Eddig minden esetben jelentős bevételi többletet tudtunk produkálni, a TAO pályázatot pedig rendszerint 80-90 %-ra töltöttük fel. Mostanra sikerült rendezni az egyesület átvétele idején tetemes saját tőke veszteségét is. 2019 végéig jelentős támogatást kaptunk a Debrecen városától és a Debreceni Egyetem, valamint a TAO támogatók közreműködésével sikerült a pénzügyi helyzetünket stabilizálni.


- Hogyan alakultak a klub saját bevételei?

F.A.: Saját bevételeink további fontos elemét a tagsági díjak képezik. A múlt idény végén elértük a 270-es sportolói létszámot, ez az adat is jelzi, hogy éves szinten jelentős összegről van szó és számunkra különösen fontos fejlemény, hogy a szülői közösség a tagdíjakat rendszeresen és időben befizeti. A befolyt pénzeszközöket a TAO-s programok önköltségére szoktuk fordítani. Az említetteknél kisebb, de számottevő a hokibolt és a korcsolyakölcsönző bevétele is. Itt szeretném megemlíteni, hogy az elmúlt egy évben jelentős módosulások történtek a TAO finanszírozás pénzügyi feltételrendszerében; az adókulcs 16%-ról 9%-ra csökkent, ezen kívül számos olyan adminisztrációs változás történt, amelyek megnehezítik a támogatások összegyűjtését. Kiemelt köszönet jár azoknak a szülőknek és elnökségi tagoknak, akik saját kapcsolatrendszerük igénybevétele útján is segítették egyesületünk forrásszerzését. A 2020-21-es szezon finanszírozását illetően bizakodó vagyok, de még rengeteg munkára lesz szükség ahhoz, hogy beérkezzenek a tervezett bevételek. Emiatt sajnos fel kell készülni arra is, hogy egyes esetekben ki kell majd lépni az elmúlt évek komfortzónájából.


- Úgy hírlik, küszöbön áll az új épületszárny használatba vétele, ami reméljük, jó időre véget vet a folyamatos helyhiánynak.

F.A.: Az új épületszárnyon az utolsó simításoknál végzik, június végére várhatóan egyenesbe kerülünk. Ezt követően megtörténik a műszaki átadás, amivel európai szintű öltözőket vehet birtokba a felnőtt csapat és a juniorok is. Az öltözőkön kívül berendezünk egy metodikai oktatótermet, amelyik az utánpótlás korosztályok elméleti felkészítését szolgálja majd, a legkorszerűbb multimédiás eszközök igénybevételével. A jövőben az új épületrészben tartjuk meg az egyesületi rendezvényeket, kiemelten a közgyűléseket és a szülői értekezleteket. A létesítményben irodához jutnak az egyesület munkatársai, tágas öltözőt kapnak az edzők, emellett raktárhelyiséget és mosodát is berendezünk. Jelenleg úgy látszik, hogy munkatársaink augusztustól vehetik birtokba az új épületet.


- Korábban említetted, hogy informatikai téren is lesznek újdonságok.

F.A.: A következő időszak újdonsága lesz, hogy rövidesen hozzáfogunk egy DHK-s applikáció elkészítéséhez, okos telefonra, IOS-re és Androidra is. Az applikáció lényege az, hogy könnyen, gyorsan elérhető felületet képez, amelyik azonnali kapcsolatot létesít a sportolók és az edzők, az edzők és a szülők között. A fő célunk, hogy az érdekeltek naprakész tájékoztatást kapjanak az edzések és a mérkőzések időpontjáról, helyszínéről, az utazásokkal összefüggő információkról és valamennyi aktuális kérdésről, mint például a tagdíj. Az applikáció alkalmas lesz a koritanfolyamokon részt vevő, leendő sportolóink tájékoztatására is. Terveink szerint augusztus végén már tesztelni tudjuk az applikációt és várhatóan szeptembertől tudja majd használni a szülői közösség.


- Ne feledjük, hogy van egy másik, az egyesület múltjával kapcsolatos újdonságunk is.

F.A.: Tavasszal került ki a nyomdából Puskás Zoltán: DHK - az első 30 év krónikája című könyve. Az igényes kivitelű, színes fotókkal gazdagon illusztrált krónika kronológia szerint haladva veszi górcső alá a Debreceni (Amatőr) Hoki Klub 1989-el kezdődő történetét, beleértve a mérkőzések eredményeit, a csapatok összeállítását és az adott szezonok végeredményét is. A könyv nagy sikert aratott az hazai hokitársadalom köreiben. Akik kíváncsiak az első három évtized eseményeire, a Jégcsarnok földszintjén, a Hokiboltban megvásárolhatják a kötetet.

- Összességében hogyan értékeled a közelmúlt történéseit?

F.A.: Úgy érzékelem, hogy az egyesületünk tele van friss energiával. Jóval több játékos vesz részt a száraz edzéseken, mint korábban, az edzéslátogatottság 98% körül mozog, amire még nem volt példa az elmúlt esztendőkben. Mindez több, mint biztató az augusztusi idénykezdésre nézve.

Címkék

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • TEVA
  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok