ÜDVÖZLÜNK HONLAPUNKON!

4031 Debrecen, Derék utca 33.

+36 70 374 1647

info@debrecenihoki.hu

U 12 | Szezonértékelő

Közzétéve: 2022-05-22

Cimkék:  U 12

2021-22-es idény
Vezetőedző: Borbát Norbert

Az előkészítős (U 12-es) időszak néha vízválasztót képez a fiatal sportolók pályafutásában. Ekkor kell átállniuk a nagypályára, ami az addig megszokott körülményekhez képest számos új követelménnyel is együtt jár, amelyekhez muszáj alkalmazkodni, technikai téren különösen. Az edzőknek különösen nehéz dolguk van, hiszen a gyerekkorból lassan kilépő, de a kiskamasz léttől még eltérő, sokféle igénnyel, magatartással találkoznak napi munkájuk során. A DHK viszonylatában feltöltöttnek tekinthető korcsoport sportszakmai munkáját két edző irányította. Borbát Norbert vezetőedző foglalta össze a korosztályi munka fontosabb történéseit, míg Mezei Barna külön anyagában főként a piros csapat mérkőzéseit elemezte. 

A 2021-22-es idény előkészítése

Május 10-én kezdtük meg az edzéseket és 6 hetes száraz alapozás után vonultunk nyári pihenőre. A felkészülési programban heti 4 edzés szerepelt. Igyekeztünk minél színesebbé varázsolni a foglalkozásokat, a különböző játékok mellett voltak egyensúlyt, koordinációt, gyorsaságot, robbanékonyságot fejlesztő és ütőkezelési feladatok, de a lövőpadot is sűrűn látogattuk. A nyári pihenő idejére azt kértük a játékosoktól, hogy mozogjanak minél többet, játsszanak sokat és töltsék aktívan a szabad idejüket.

A bajnoki szereplés fontosabb tapasztalatai  

Augusztus 7-én 43 játékossal elkezdtük a jeges szezont, kiegészítve több mini korosztályos hokissal. A programban heti 3-3 jeges, illetve száraz edzés szerepelt. Szeptemberben vettem át a korosztály irányítását Mezei Barnától, mivel ő növekvő iskolai kötelezettségei mellett már nem tudta vállalni a vezetőedzői pozíciót. A felkészülést György István mentorálásával kezdtük és igyekeztünk úgy alakítani az edzéstervet és a módszereket, hogy a két társ korosztályban (U12 és U14) egymásra épüljön a munka. A jeges edzések felépítésben a legnagyobb hangsúlyt az egyéni fejlesztés kapta, ezen belül a korcsolyatechnika, illetve a bottechnika, valamint különböző játékok, ahol a tanult technikai-és kisebb taktikai elemeket próbáltuk a játékba átültetni. A száraz edzéseken is nagy hangsúlyt kaptak a különböző játékok (foci, kézi,- illetve kosárlabda, asztalitenisz) a srácok mozgáskultúrájának fejlesztése, valamint a bottechnika. Az indulás nem volt könnyű, elég sok hiányosságot kellett pótolni, ráadásul ebben a korosztályban nagyon heterogén volt a társaság.  Minden gyerek más és más, ezért sokszor gondot okozott, hogy mindenki a maga szintjének megfelelő edzésterhelést kapja. Az idény végére azonban sikerült látványos fejlődést elérni, természetesen így is van még sok olyan terület, amiben akad lemaradásunk. Úgy vélem azonban, hogy aki „belerakta” az edzésekbe a szükséges munkát, az elégedett lehetett magával. Több játékosunk nem csupán együtt készülhetett az U 14-es csapattal, hanem a mérkőzéseken is szerephez jutott. Az U 10-es csapatból többen is nálunk töltötték a szezont és jó munkamoráljuknak köszönhetően gyakran szóhoz jutottak az előkészítős meccseken. 
A csapatainkat a sárga és piros bajnokságba neveztük. A mérkőzéseken nem volt hivatalos eredmény számolás, viszont a játékosoktól elvártuk, hogy mindenki teljes erőbedobással menjen fel a jégre, végig harcoljon és akarja megnyerni a párharcokat. A cél az volt, hogy támadó szellemű, korongot birtokló, kreatív játékot játszunk. Nem vezetett könnyű az út ahhoz, hogy ezeket az elemeket viszont lássuk a mérkőzéseken, de szerintem, ahogy közeledtünk a szezon vége felé, úgy lettünk egyre jobbak és jobbak. Az évad közben sajnos, a Covid minket sem került el, két időszakban is rengeteg volt a hiányzónk, sokszor gondot okozott a két csapat kiállítása, de szerencsére ezt az időszakot is sikerült átvészelni. A szezont az U 12-es Magyar Kupával, illetve egy érdi és egy erdélyi tornával zártuk.

U 12-es Magyar Kupa és részvétel meghívásos tornákon

A Magyar Kupában a kék csoportba neveztünk, ugyanis szerettük volna megnézni, hol is tartunk tulajdonképpen. Az öt lejátszott mérkőzésből négyet sikerült behúzni és ezzel végül a 4. helyen végeztünk. Nagyon jó volt látni, hogy igazi csapatként játszottunk, voltak nagyon jó egyéni teljesítmények és kapuból is komoly támogatást kaptunk. Az érdi tornán 3 mérkőzésre került sor, itt csak a gólarányon múlt, hogy nem sikerült döntőt játszani, így a 3. helyért vívhattunk meg, amit sajnos, nem sikerült megnyerni. Az erdélyi torna remek idényzárónak bizonyult, ahol a srácok rengeteg időt tölthettek együtt az esemény négy napja alatt. Jó színvonalú, harcos mérkőzéseket tudtunk játszani, végül a 3. helyen végeztünk, így az otthoniak is éremnek örülhettek. 

Összességében úgy vélem, hogy egy kihívásokkal teli szezonon vagyunk túl. Igyekeztünk sok munkát befektetni és minden nap olyan környezetet teremteni a  gyerekeknek, ahol jól érzik magukat és ahonnan nap-nap után mosolyogva mennek haza. Köszönet jár a kollégáknak, akik nagyon sokat segítettek, hogy minőségi munkát tudjunk végezni, valamint a szülőknek, akik rengeteg áldozatot hoztak, mindent megtettek a gyerekekért. Örülök, hogy edzője lehettem ennek a csapatnak, egy igazán jó ki társasággal dolgozhattunk nap, mint nap.

Kivonat a 2021-22-es statisztikákból:

Korhatárok: 2010.01.01- 2011.12.31.
Besorolás: Sárga és Piros bajnokság
Létszámok: Sárga; 21 csapat
                    Piros: 14 csapat