Örömhoki és gólszüret

Debreceni HK-Sport Club Csíkszereda 14-2 (5-1, 5-1, 4-0)

A hétfő esti debreceni találkozó előtt mindkét gárda 2-1-es végeredményt produkált, igaz, ellenkező előjelekkel. A DHK kicsit kínlódósan, de győzött a Galati csapata ellen, míg a Szereda csak büntetőkkel maradt alul a MAC otthonában. Mindez némi kétkedésre is okot adhatott volna, ám a hajdúságiak háza táján láthatólag mindenki úgy gondolta: a Galati elleni pontvesztés csupán kisiklás volt.

A hazai csapat lendületes játékkal indította mérkőzést. Kosourov sora már a 2. percben megmutatta oroszlánkörmeit, de mégsem ők vitték be az első nagy ütést. 3.18-kor Németh Attila átadását Hári vette át, szép cselekkel indult keresztbe, majd elegáns mozdulattal becsúsztatta a pakkot a csíkiek hálójába. A vendégek egyre nehezebben szűrték meg a DHK támadásait, 4.30-nál Mc Intosh, röviddel később Papp Szabolcs került a büntetőpadra. Az előnyben előbb Varga Arnold tesztelte a vendégkapust, majd Piskunov lövése csattant a kapuvason. A hatodik perc végén újabb debreceni gólnak örülhetett a közönség; villámgyors Bezrukov-Piskunov-Kosourov háromszögelés után Kosourov talált be. Még 2 perc sem telt el, amikor Piskunov szerzett korongot, átadását Kochetkov továbbította Kosourovnak, az orosz center pedig megszerezte a második gólját. Folyamatosan nyomott a hazai alakulat, a Szeredának csak momentumai voltak. A harmad során többször is „megfogyatkoztak,” 9.15-nél Bíró Tamás szállt ki két percre bottal akasztásért. A hazaiak gyorsan dűlőre vitték az emberfórt: megint az első sor kevergetett, majd Kochetkov ismétlésével szemben Onodi Ottó már tehetetlen volt. A csíkiek szakvezetője időt kért és lehozta a kapusát, helyére Ruczuj lépett a jégre. Kicsit visszakapcsolt a DHK, támadgatott a Szereda, mégis a mieink növelték az előnyüket. 16.59-nél a kitörő Hárit buktatták, de estében is továbbította a korongot, az érkező Kochetkov pedig felavatta Ruczuj Gellértet. A 18. percben Kovács Viktort rakták ki korongfogás miatt, az előnyből pedig szépített a Szereda Molnár Zsombor góljával. 5-1 lett a harmad vége, 20-9 a kapura lövési mutató és mindenki mosolygott a Debreceni Jégcsarnokban.

A 2. harmad első debreceni góljára a „szokásosnál” jóval többet, mintegy hat percet kellett várni. Előbb Kochetkov, majd Piskunov veszélyeztetett, ezután a vendégektől Péter Róbertet ültették ki gáncsolásért, majd a játékvezetők befújtak egy páros kiállítást is. Jól járattuk a pakkot, végül Varga Arnold bombázta a hálóba Saluga átadását. A 28. percben váratlanul szépített a Szereda, Colin Mc Intosh értékesített egy kapu előtt talált korongot. A bekapott gól nem szegte a hazaiak kedvét, a játékrész közepétől még megszórták a vendégcsapatot. 31.53: Hári rajtolt rá egy előrevágott korongra, elhúzta a Szereda kapuja előtt, a visszacsúsztatott pakkot pedig Német Attila „0-szögből” a hálóba vágta. Gyors, látványos hokit játszott a DHK. A 36. percben négy a négyre folyt a játék, hosszasan kevergetett az első sor, végül Bezrukov talált be. 37.57-nél a büntetőpadról éppen csak visszaérkezett Dancsfalvi átadását Vaszjunyin tálalta Kovács Viktor elé, ő pedig a vendégkapuba továbbította. A játékrész végére is maradt hazai gól; 38.12-nél a változatosság kedvéért újra Kosourov talált be Kochetkov átadásából. Úgy tűnt, vagy Ruczuj Gellért, vagy a szeredai szakvezetés (vagy mindkettő) „besokallt”; Onodi Ottó állt vissza a vendégkapuba. Újabb 5-1-es harmad, ezúttal 20-4 a kapura lövési mutatóval…

A 3. játékrészben lendületesen kezdett a debreceni alakulat, de a nyolcgólos előny birtokában érthető módon kicsit visszavettek a tempóból. 42.48-nál Vincze Péter került a büntetőpadra, 45.55-nél Padost is kiküldték, sőt, másfél perccel később még kaptunk egy technikai kisbüntetést. A dupla, majd a szimpla emberfórt kihasználva támadott a Csíkszereda, de csak egy vasig jutottak el, sikerült az emberhátrányokat kivédekezni. A létszámegyenlőség helyreálltával az első támadásunkból máris gól született; Dancsfalvi húzott el, befordult és eltette a pakkot Onodi mamutja alatt. A fáradó szeredaiak közül előbb Moldovánt, majd Antal Zsombort küldték pihenőre a játékvezetők és ezúttal a gól sem maradt el, Kochetkov és Piskunov passzából Kosourov már a negyedik találatát jegyezte! És ezzel még nem volt vége a gólszüretnek: 53.57-nél Vincze Péter vágott be egy kipattanót, 54.21-nél pedig Dancsfalvi szerezte meg második gólját. A záró harmad 4-0 volt ide, 13-5-ös kapura lövési mutató mellett.

Ezen a mérkőzésen a debreceniek a játék minden elemében felülmúlták ellenfelüket, ezt a vendégek szakvezetője, Tom MCCarthy is sportszerűen elismerte. A Csíkszeredát dicséri, hogy mindvégig korrekten hokiztak, akkor is, amikor már komoly hátrányba kerültek. Az egyik vezető hokis portál úgy értékelte a vendégek teljesítményét, hogy az „felfoghatatlan és elfogadhatatlan” volt. A szeredaiak mentségére azért meg kell jegyezni, hogy ezen az estén, ezzel a DHK-val szemben egyetlen MOL Ligás csapat sem tudott volna egykönnyen helytállni. A hazai játékosok – magyarok és légiósok – egyaránt kiváló teljesítményt produkáltak, nagy örömet szerezve a debreceni közönségnek. Reméljük, hogy a most látott fizikai és mentális erő, eltökéltség sokáig jellemzi majd a hajdúsági csapat játékát!

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok