Debreceni srácok a MODO Kupán

A magyar U 16-os válogatott is részt vett a december végén megrendezett 51. MODO Kupán, ahol óriási kihívások vártak a fiataljainkra.

A Daniel és Henrik Sedin nevével fémjelzett tornának a svédországi Örnsköldsvik adott otthont, a mieinknek a világelithez tartozó svéd klubcsapatokkal kellett szembenézni. A debreceni utánpótlás munka komoly elismerését jelenti, hogy három debreceni fiatal, BARTÓK ANDRÁS, SÁNDOR BENCE és SZABÓ KORNÉL is szerepet kapott a nemzeti csapatban, amelynek első számú kapusa a Debrecenben felcseperedő ANTEK TAMÁS volt. A torna végeredménye közismert; a magyar együttes egészen a döntőig menetelt és végül kiharcolta a rendkívül értékes 2. helyet. A válogatott csapat ifjú titánjait az ezüstéremhez vezető útról kérdeztük.

Sz.K.:  A szezon során több összetartáson vettünk részt, az utolsó három naposra december végén került sor, alól kijelölték a 17+2 játékosból álló keretet. Azt hallottuk, hogy a magyar szövetség azért nevezett a MODO Kupára, mert úgy vélték; képesek leszünk helytállni a svéd elithez tartozó, nagy múltú klubcsapatokkal szemben. Ez önmagában is komoly kihívást jelentett, nem beszélve arról, milyen nagy lehetőséget kaptunk a megmérettetésére.

S.B.: Persze volt bennünk nem kevés bizonytalanság. Én még soha nem játszottam ennyire erős ellenfelekkel szemben, de a légiósok kivételével mindegyikünknek ez volt az első alkalom. Peti bácsiék (Mayer Péter vezetőedző) arra készítettek fel bennünket, hogy nagyon gyors lesz a tempó és ha hibázunk, azt azonnal meg fogják büntetni.


- Nem kezdtétek jól a tornát, az első meccseken rendre vereséget szenvedett a csapat.

S.B.: Az elején meg voltunk illetődve, nem tudtuk felvenni a találkozók iramát, szokatlan volt a két félidőre osztott játékidő is…

Sz.K.: A svéd játékosok iszonyú gyorsan koriztak, jól ismerték egymást és a csapatok is nagyon „össze voltak rakva.” Nem volt más lehetőség, menet közben kellett csapattá összeérni. Aztán, ahogy haladtak előre az események, egyre jobban tudtunk játszani, egyre inkább észrevehető volt a fejlődés.

B.A.: Az Arlanda-tól 4-0-ra kikaptunk, majd 6-3 volt a végeredmény a Leksands és az Almtuna ellen is. Tehát három mérkőzésen összesen 6 gólt szereztünk, nekem egy  asszisztom volt, ami jó, de többre számítottam.

Sz.K.: A következő találkozón viszont már érződött, hogy egyre jobban összekovácsolódik a csapatunk. Nagyon jó volt a hangulat, ami a jégen is megtette a hatását. A Vasteras IK-nak mindjárt 6 gólt ütöttünk, az elsőt Bartók Andris szerezte. Ezután a házigazda, MODO HC következett. Nagy múltú egyesületről van szó, a Sedin-ikrek is itt kezdték a karrierjüket és természetesen nagyon komoly játékerőt képviselnek. Erre a meccsre összeállt a játékunk; 2-1-re nyertünk, óriási skalpot szereztünk és folytattuk a „nagy menetelést”. Bejutottunk a nyolcaddöntőbe, ahol a Taby HC volt az ellenfelünk. Végig oda-vissza ment a játék, nagyon szoros meccs volt…


- És hogyan sikerült nyerni?

B.A.: Azzal nyertünk, hogy gólra törőbben hokiztunk és élesebbek voltunk a kapu előtti szituációkban. Ezt a mérkőzést is 2-1-re nyertük. majd a Huddinge IK ellen léptünk jégre. A svédek végigtámadták a meccset, jobbak voltak nálunk, de mi nagyon jól védekeztünk, sokat blokkoltunk, Antek Tomi is remekül védett. Végül sikerült 1-0-ra győzni, ami egyértelműen a jó csapatmunka eredménye volt. Az elődöntőben az Almtuna csapata volt az ellenfelünk, akik a csoportmeccsen 6 gólt lőttek nekünk. Két góllal elléptek, de sikerült a hátrányt ledolgozni. Jó instrukciókat kaptunk a szünetben, összeszedtük magunkat és még a rendes játékidőben kiegyenlítettünk, majd a hosszabbításban a Finnországban hokizó Varga Balázs góljával megszereztük a győzelmet. A döntőben ismét a MODO HC-val kerültünk szembe. Nagyon nehéz találkozó volt, elhúztak 3 góllal, mi pedig eléggé összehullottunk, még emberelőnyben játszva is kapunk gólt. A mérkőzés végén rendesen le voltunk törve, de rövid időn belül felfogtuk, hogy ezüstérmesek vagyunk, ami nagyon szép eredmény tőlünk.


- Összességében mit adott számtokra ez a torna?

S.B.: Komoly pluszt adott nekünk az, hogy láttuk; a svéd elit csapatokkal szemben is helyt tudunk állni. Nagyon örülök, hogy részese lehettem a szép sikernek!

Sz.K.: Összességében ez a torna nagy élmény volt számunkra, úgy érzem, hogy mindenki nagyon sokat fejlődött és az ezüstéremmel büszkén jöhettünk haza.

A torna értékeléséhez MÁTHÉ CSABA, a válogatott kapusedzője is hozzájárult néhány megszívlelendő tapasztalattal.

"Szembetűnő volt, hogy az összes csapat nagyon gyors és pontos játékot játszott. Kimagasló volt a lövések és a passzok minősége, a pontosság és az erő szempontjából egyaránt. Nem véletlen, hiszen a svéd csapatok játékosai a korosztályos világelithez tartoznak, néhányan közülük pár év múltán biztosan az NHL-ben fognak kikötni. A cseréket is villámgyorsan oldották meg, akkor is, ha az ellentétes oldalon volt a cserepad. A stábok tekintetében nagy volt a különbség, a svéd klubcsapatok 3 edzővel, 2-2 felszerelés menedzserrel, illetve csapatmenedzserrel vonultak fel, plusz orvos és masszőr, - ami jórészt azonos a magyar felnőtt válogatott stábjával - bár egy részük önkéntes státuszban dolgozott. A hoki svédországi rangjáról, fontosságáról sok mindent elárul, hogtelevízió élő egyenesben közvetítette a kupameccseket, de a helyszínen is több száz néző foglalt helyet. A debreceni játékosok az első két meccsen nemigen találták a helyüket, szokatlan volt számukra a nagy iram, de aztán gyorsan felvették a tempót. Amiben nekünk, magyaroknak fejlődni kell, az a gondolkodás gyorsasága. A játék iramát fel tudtuk venni, de ezt meg is kellene szokni, ezért szükséges lenne még több, hasonló színvonalú meccset játszani. Az edzőknek a fejlődniük kell, ha azt akarjuk, hogy a játékosaik fejlődjenek. Célszerű volna, ha minél több magyar edző látogatna el az elit klubokhoz, csapatokhoz. Szerintem meg kellene találni a szervezett lehetőséget arra, hogy az edzőink huzamosabb ideig, akár egy teljes szezonon át elit csapatok mellett gyarapíthassák a tudásukat. Mindez újabb komoly fejlődést indítana el a hazai jégkorongsportban."

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok