Csütörtök este több kell

Az elődöntők kezdete előtt Debrecenben az volt a legfontosabb kérdés, elegendő lesz-e egy nap pihenés arra, hogy a játékosok kiheverjék hét mérkőzés és három brassói utazás fáradalmait.

A dilemma nagy súllyal nehezedett Jason Morgan vállára, mozgástér azonban nem volt; kedden délután indulni kellett a Tüskecsarnokba. A kanadai mester a sérült kulcsemberein kívül ezúttal Salugát sem vehette számításba, a szlovák csatár aznap tette le az állampolgársági esküjét Debrecenben. Így a hajdúságiak három sora nézett farkasszemet a MAC négy komplett sornyi játékosával.

Az 1. harmad kezdetén úgy tűnt, hogy a MAC nekiugrik a mieinknek; 17 másodperccel a korongbedobás után Somogyi került a büntetőpadra, könyökhasználat miatt. A hátrányban jól bekkeltek a kékek, Piskunov rövid felsőbe irányzott lövését pedig hárította Bálizs. 07.56-nál Schultzot küldték ki a játékvezetők gáncsolásáért. Már-már úgy látszott, hogy kivédekezzük a hátrányt, 08.49-nél azonban Olson lövése a palánkról az ellenkező oldalon helyezkedő Nagy Krisztián elé pattant, Gyenes nem ért át a MAC-csatár lövésére. 21 másodperccel később egyenlítettek a mieink; Schultz átadását Brown váratlanul rátűzte, Bálizs tehetetlen volt. A harmad hátralévő részében nem volt öldöklő iram, az oda-vissza hullámzó játékban mindkét kapu gyakran forgott veszélyben, de a két hálóőr biztos kézzel tette a dolgát. Debreceni részről kimaradt egy 3-1-es szituáció, Gyenes pedig különösen Jubinville szólójánál, majd Kovács Bronson közeli lövésénél nyújtott maradandót.


Fotó: Mudra László

A 2. játékrész elején a kékektől Escobedo kapott 2 perces kibüntetést. Az előnyben jól járattuk a pakkot; előbb Piskunov nagy bombája találta el Bálizs sisakját, majd Schultz tette bele az ütőjét Dudás lövésébe, a fővárosi kapus azonban tisztázott. Egyre jobban felpörgették a játékot a hazaiak. A hajdúsági együttes erősen védte kapujának előterét, ami azzal járt, hogy eléggé szabadon húzogathattak a korongot felhozó MAC-csatárok. 26.31-nél Dudást állították ki, az előnyt pedig igen gyorsan gólra váltották a kékek; Kovács Bronson-ra nem jutott védő és az ex-debreceni hátvéd belőtte Jubinville átadását. A 30. perc táján Bálizs a botos kesztyűjével védte Piskunov lövését. 32.11-nél Könczei értékesített egy Olson-ról elé pattanó korongot, amitől méretes zavar támadt a mieink védekezésében; alig két perccel később Nagy Krisztián növelte tovább a MAC előnyét. A gól után Morgan edző lehozta az addig jól hárító Gyenest, Pleszkán állt a helyére. Kijött a szorításból a vendégcsapat, formás támadásokat vezettünk, 37.32-nél azonban elveszítettük Brown-t, aki 10 percet kapott sportszerűtlen magatartásért. Három góllal elment ebben a harmadban a MAC, nem igazán örömteli az sem, hogy a góljaik közül kettőt tavaly még debreceni színekben hokizó játékosok szerezték…


Fotó: Mudra László

Ahogyan az várható volt, a MAC nem nyomta meg túlságosan a 3. harmad elejét. Kosourov sora teremtett nagy helyzetet a kékek ketrece előtt, Vaszjunyin lövése azonban egy hajszállal laposabbra sikeredett és lepattant Bálizs mamutjáról. 46.07-nél Schmál és Bezrukov korcsolyázott a sarokba letett korongért, mindketten egyensúlyukat vesztették, eközben az orosz bekk kisodorta Schmál lábát. A fővárosi játékos megsérült, de a pályán senki nem gondolta, hogy elégtételt kellene venni Bezrukov-on. A játékvezetők gondolkodás nélkül kiszabták a 25 percet, ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a következő meccsen Bezrukov nem játszhat. A helyszínen viszont 5 perces emberhátrány következett, ezalatt két újabb találatot szerzett a MAC: 47.50-nél Kovács Bronson, majd Kovács Csaba révén. A mérkőzés ezzel véglegesen eldőlt. A mieink becsültére szóljon, hogy nem alibizték el a hátralévő perceket, támadtak, gólt azonban nem sikerült elérniük. Ebben nagy szerepe volt Bálizs Bencének, aki a fővárosiak kapujában 96,4 %-os hatékonysággal védett.

Az első elődöntő mérkőzésen a MAC jobban hokizott és elsősorban a hatékony emberelőnyös játékának köszönhetően (hat góljukból négyet emberfórból szereztek) megérdemelten győzött a „buszláb” tüneteit mutató, nagyon fáradt debreceni csapat ellen. A következő összecsapás csütörtökön lesz, a kérdés változatlan; a „közte egy nap” mire lehet elég?! Gyanítható, hogy távolról sem lesz ideális a helyzet, viszont hazai jégen leszünk, a saját közönségünk előtt. Bízunk abban, hogy csütörtök este ugyanaz a fantasztikus hangulat, ugyanaz a szűnni nem akaró biztatás fogadja majd a mieinket, mint a hetedik negyeddöntő meccs alkalmával! Akkor bármi (jó) megtörténhet…

MAC Budapest-Debreceni HK 6-1 (1-1, 3-0, 2-0)Fotó: Mudra László

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok