Célegyenesben a serdülő csapat!

Nem biztos, hogy a szezon elején, vagy az alapszakasz vége felé fogadni mertem volna a serdülő csapatunk döntőbe kerülésére.

A mieink erejéből csak az alapszakasz 6. helyére futotta, bár közben azért meg-megvillantották az oroszlánkörmeiket. A potenciál azonban „benne volt” a társaságban, ezt bizonyítja, hogy bravúros győzelmeket aratva bronzérmes pozícióban zárták a középszakaszt, a hétvégén pedig már a bajnoki dobogóért szállnak harcba. György József edző legényei tavaly a bajnoki dobogó 3. fokáig meneteltek a kölyökben, most - egy korosztállyal feljebb - itt a lehetőség az ismétlésre.


- Újabb nagy siker kapujában álltok, de elsőként beszéljünk arról, milyen út vezetett idáig?

Gy.J.: A tavalyi helyezések alapján a csapatunkat a legjobb nyolc együttes közé sorolták, bár ez a korosztály két évvel ezelőtt csak a 11. helyen végzett a kölyök bajnokságban. Tartottam is attól, hogy túl erős lesz számunkra az A-csoport. Ezt támasztotta alá az augusztusi két edzőmeccs eredménye is az UTE és a DVTK ellen, mindkétszer nagy különbség mutatkozott az ellenfelek javára. Az alapszakasz során (ez egy oda-vissza kört jelentett) az volt a cél, hogy elkerüljük a 7-8. helyet, ne kényszerüljünk selejtezőkre. Ez sikerült is, a 6. helyen végeztünk. Az alapszakasz meccsek során világossá vált előttem, hogy az ellenfelek között két nagyon komoly játékerőt képviselő együttes van, a Fehérvár és a MAC, a többieket viszont legalább egyszer le tudtuk győzni. Mindez jelezte, hogy nem is vagyunk annyira távol az utóbb említett csapatoktól. A középszakasz folyamán a négy közé jutás volt a cél. Megmondom őszintén, ezt a játékosaim is eléggé szkeptikusan fogadták, a január-február havi meccseinket azonban két kivétellel le tudtuk hozni, így – ha nagyon szorosan is – odaértünk a 3. helyre. Az eldöntőben a MAC gárdájával kerültünk szembe. A meccseken jól látható volt a két csapat közötti erőkülönbség, de én ennek ellenére sem voltam elkeseredve. Ezt a párharcot ugyan elveszítettük, de még mindig százszor jobb így, mint mondjuk nyerni az alsóházban.


- Emlékszem néhány mostani húzóemberedre, akik az U 14-ben még korántsem voltak meghatározó játékosok. Hogyan, milyen jelekből lehet észrevenni, hogy mekkora egy-egy játékosban a rejtett potenciál?

Gy.J.: Elsősorban azokat a játékosokat veszem számításba, akiken látszik az akarat, az elszántság, nem utolsó sorban az edzések irányában. Nagyon jó a keret munkamorálja, a játékosok a maximális odaadással dolgoznak, a játékintelligencia pedig megmutatkozik a különféle játékszituációkban. Azokat a srácokat, akikben érzem, hogy „bennük van a hoki”,  kiemelem és együtt dolgoztatom, hogy húzzák, fejlesszék egymást. Fontosak a fizikai paraméterek is, amelyek ebben a korban már egyértelműen látszanak. Mentális téren számomra a legfontosabb a munkamorál és az, hogy a játékos a kiélezett szituációkban mennyire bírja a terhelést.


- Jól ismered a játékosaidat, de mintha lenne még valami, amiből megállapítod, hogy az adott meccsen miként fognak „muzsikálni”...

Gy.J.: Nem könnyű megérezni, felismerni, hogy az adott napon hogyan fognak a játékosaim teljesíteni. Én egész héten figyelem a csapattagok edzésmunkáját és figyelembe veszem az összeállításnál. Ennek megfelelően kapják meg a lehetőséget a mérkőzéseken, ők ezzel tisztában vannak, ezért hajtanak. Az edzőnek mindig az adott játékos-anyagot kell használni, forgatni a mérkőzés-szituációknak megfelelően. Előfordulhat, hogy az elképzelésem nem működik, de ha a meccs úgy kívánja, megpróbálok valami újat, váratlant húzni. Ebben van nyilván megérzés is, de leginkább olvasok a játékosok tekintetéből, a testbeszédükből, mindez sokat elárul arról, miért teljesítenek jól, vagy miért nem tudnak jól teljesíteni. A lényeg az, hogy nem csupán megérzek dolgokat, hanem ezekre rögtön reagálok is.


- Mekkora a szerepe a sikerben a rendszeres elméleti felkészítésnek, illetve a mentális ráhangolásnak? Számos játékosod már előkészítő korától részt vesz ezeken a foglalkozásokon.

Gy.J.: Alapvető, hogy minden edzés, minden mérkőzés végén kielemzem a történteket. A játékosok minden esetben megkapják a visszajelzést, a meccsek után az osztályzatot is. Nem mulasztom el kiemelni a jó teljesítményeket. Ami viszont teljesen kiborít, az az alibizés és az öncélúság, ha valaki nem csapatnak, hanem magának játszik. A játékosok természetesen erről is kapnak visszajelzést, ezért igyekeznek elkerülni a hasonló hibákat. E téren sokat segít a mérkőzések elemzése, de a taktikai elemzés mellett mentális edzéseket is tartok, nagy hangsúlyt helyezek a mentális képességek (motiváció, érzelmek és szenvedélyek) fejlesztésére.


- A játékosaidra már gyerekkorukban is jellemző volt, hogy megpróbáltak játékrendszerben gondolkodni. Mi a szerepe ennek a jelenlegi sikerek kivívásában?

Gy.J.: A játékrendszerben való gondolkodás elsajátításának nagyon nagy szerepe volt a sikeres szereplésben. Elméletben és gyakorlatban is sulykoljuk a fontos szituációkat, úgy mint emberelőnyök, emberhátrányok, letámadások, bulik, vagy a harmadból való kijövetelek és így tovább. A védekezési szisztémákról komplett anyagot kapott valamennyi játékosom. Szerintem ez 30-40%-os részét képezi a sikeres szereplésnek, konkrétan meccseket nyertünk meg például az emberfórok biztos megjátszásával.


- Mi várható a csapatodtól, amikor felkerülnek az U 18-as korosztályba? Terveid szerint „továbbviszed” őket?

Gy.J.: Amennyiben ez a társaság együtt marad, akkor a dobogóra való feljutást lehet és kell megcélozni, valamint a felzárkózást a két top-csapathoz, azaz a Fehérvárhoz és a MAC-hoz. A másik kérdésre válaszolva; esett már szó arról, hogy a jövő szezonban ifi edző leszek és a magam részéről szívesen vinném tovább ezt a korosztályt.


- Pár nap múlva elkezdődik a 3 győztes meccsig tartó párharc a bronzéremért. Milyen eredményt vársz a Pesterzsébeti HC elleni találkozóktól?

Gy.J.: A végsőkig kiélezett küzdelem várható, ezt jelzi, hogy eddig kétszer nyertünk ellenük idegenben és kétszer kaptunk ki itthon. Nagyon jó a kapusuk, válogatottjaik is vannak és kiváló az emberhátrányos védekezésük; sok lehetőségük volt gyakorolni a szezon folyamán. Összességében úgy érzem, hogy ha a begyakorolt védekezésünk működik, ha a kreativitásunk és a helyzetkihasználásunk a képességeinknek megfelelő lesz, akkor győztesen jöhetünk ki a párviadalból.

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok