Biztatóan kezdett a DEAC az ERSTE Ligában

Debrecen újjáalakult felnőtt csapata ütős rajtot vett a hazai top-ligában.

Az egyetemista alakulat szeptember 9-én játszotta le első mérkőzését és mindjárt pontot is rabolt az egyik bajnokaspiráns, az FTC-Telekom otthonából. Összesen hat meccsen léptek a jégre, a mérlegük három győzelem, egy győzelem és egy vereség hosszabbításban, egy pedig rendes játékidőben. A gólkülönbségük 25-15, ami szintén jónak értékelhető. Jelenleg 12 ponttal holtversenyben a tabella 4. helyén állnak, a múlt hét végén listavezetők is voltak néhány napig.

Összességében megállapíthatjuk, hogy az újonc együttes villámrajtot vett a Ligában, tekintve, hogy az ellenfelek között három döntőre esélyes csapat is szerepelt. Nyilvánvaló, hogy bár a szezon elejénél tartunk, azért már láthatóak és számba vehetőek az együttes hosszabb távon is érvényes jellemzői. Szembetűnő, hogy a csapaton belül, jégen és öltözőben egyaránt kiváló a hangulat, nyoma sincs semmiféle klikkesedésnek, a játékosok és a stáb viszonya is kedvező. A bizalom légkörének kialakulását segíti, hogy a keretben nincsenek sztárok és kimondott „zongora-cipelők, a társaság igazi csapatként dolgozik együtt. További kedvező hangulati elem, hogy komoly tekintéllyel bírnak a tapasztalt, válogatottat is megjárt játékosok, akik katalizátorként működnek, már ha erre egyáltalán szükség van.

Az egyetemisták játékerejéről elöljáróban annyit, hogy összességében a „felsőházi” tagságra feljogosító lehet. Nyilván a jövőben sok múlik azon, hogy a tényleges játékerőt mennyire és milyen gyakorisággal tudják „kitenni a jégre”, ami nem csupán a paraméterek, hanem a nagyban a mentális felkészültség kérdése is. Az alapvető készségek tekintetében az együttes késznek nevezhető, a játékukban fontos szerepet kap az erő, a gyorsaság és a szükséges agresszivitás. A mentális erőnek eddig nem voltak híján, a későbbiekben sok múlik azon, hogy a fizikai fáradtság halmozódó hatásai és az elkerülhetetlen sérülés-nyomok, mennyire tüntethetők el az agyakból. Tekintetbe véve a stáb hozzáállását, ez könnyebben kezelhetőnek látszik, de ezután jönnek csak a nagy kihívások.

Az igazán éles helyzetek kezelése is kiemelt szerepet kaphat az eredményesség további alakulásában. Egyszerűen arról van itt szó, hogy meddig tart a játékos önbizalma, meddig képes harcolni nehéz, esetleg reménytelennek tűnő szituációkban. Az tényleges önbizalom egyrészt a felkészültségre, másrészt a mentális állapotra épül, de véleményünk szerint bizonyos szintig tanulható is. A példákért nem szükséges a top-ligákig menni. Hetényi Zoli, a DEAC 77 felnőtt válogatottsággal büszkélkedő kapuvédője ezt mondta a következő nagy megmérettetésről: „Nem fogunk feltartott kézzel a jégre menni. Szinte mindegy ki az ellenfél, mérkőzés lesz, ahol pontokat lehet szerezni és mi úgy fogunk játszani, hogy meg is szerezzük ezeket a pontokat!” A tengeren túlon ezt a megalkuvást nem tűrő tartást (ha kell) belenevelik a játékosokba, de nem biztos, hogy minden fiatal magyar játékossal vele születik, vagy el tudták hitetni vele. Ha azonban van hiteles és vonzó példa - mint esetünkben -  az egészen más helyzet.

Az elmúlt napok arról is információval szolgáltak, hogy mit fog ez a csapat játszani a jövőben. A mérkőzések megmutatták, hogy a DEAC csapatának kiemelkedő a támadó potenciálja, számos gól-érzékeny, hogy ne mondjuk „gólvágó” támadóval rendelkeznek. A védekező szekció is eléggé stabilnak látszik, Hetényi Zoltán személyében pedig van egy extraklasszis kapusunk, aki képes olyan helyzetekben is tisztázni, amikor más, nagynevű hálóőrök már tehetetlenek. A speciális játékhelyzeteket szintén hatékonyan kezelik a fiúk; jó százalékkal használják ki az emberfóros szituációkat és hátrányban is kiválóan védekeznek.

Ha megpróbálunk az előzőekből némi konzekvenciát levonni, akkor azt mondhatjuk, hogy a DEAC csapata játékerejét és felkészültségét tekintve a felsőházi tagságra érett, de nyilván számtalan apróságtól, kisebb-nagyobb döntések végtelen sorozatától is függ, miként történnek majd a dolgok valójában. Mi – és ezen a debreceni szurkolókat értjük – nyilván azt szeretnénk, ha még tovább vezetne a Ligában a mieink útja!

A DEAC felnőtt csapata természetesen más okok miatt is fontos az utánpótlás nevelésével foglalkozó egyesületünk számára. Egyrészt ők biztosítják játékosaink számára a következő lépcsőt, a kitörés lehetőségét a profi játékos-lét felé. A felnőtt csapattal teljes Debrecen jégkorong piramisa, ahol az épület alsó tégláit a DHK játékosai jelentik, a csúcsán pedig a DEAC sportolói foglalnak helyet. A DHK tavalyi junior csapatából hatan kerültek be a felnőttek keretébe, ami azt jelzi, hogy az átmenet zökkenőmentesen valósult meg. És mint köztudott, számukra nem csupán a versenysportban adott a továbblépés lehetősége; a Debreceni Egyetem hívja és várja a tanulni vágyó sportolókat, a jelenlegi felnőtt jégkorong csapat hat játékosa egyetemi hallgató, akik nagy esélyt kaptak a civil életük megalapozására. Csak így tovább fiúk, a jégen és a tanteremben egyaránt!

Címkék

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok