Bizonyítottunk az elmúlt szezonban

Eredményekről és tervekről a DHK elnökével

Nem hiszem, hogy megéltünk már hasonlóan bizakodó és optimista időszakot a magyar jégkorong háza táján, mint mostanában. Az oroszországi A csoportos VB idején, és azóta is a magyar nemzeti csapat, meg a szurkolótábor dicséretétől hangos a világsajtó, a legnagyobb hokinemzetek is kalapot emelnek fiaink teljesítménye előtt. És nem feledkezhetünk meg az események debreceni vonatkozásairól sem, hiszen Vay Ádám NHL-es szerződése talán a VB hírdömpingjének legnagyobb szenzációja volt. Nem véletlen, hogy Mocsári Attilát, a DHK elnökét először Ádám villámgyors átigazolásának hátteréről kérdezzük.


Olyan híresztelések keltek szárnyra, hogy kapusunknak nem volt érvényes szerződése egyesületünkkel, de mesés összegű átigazolási díjról is szólt a fáma…

M.A.: Mindezekből csak a mese igaz. Érvényes szerződésünk volt Vay Ádámmal, benne egy olyan kikötéssel, mely szerint elengedjük, amennyiben kedvező ajánlatot kap a tengerentúlról, vagy a vezető európai ligák valamelyikétől. Ádám telefonon keresett meg, mielőtt elfogadta volna a Minnesota Wild ajánlatát, utána pedig élt a szerződés adta jogával. Egyesületünk számára komoly megtiszteltetés, hogy a mi játékosunk lehet az első aktív magyar NHL-hokis, nem beszélve arról, hogy ezáltal nem csupán Magyarország, hanem Debrecen is rákerült a világ jégkorong térképére. Az átigazolási díjról csak annyit, hogy Ádám „free agent” (szabad ügynök) státuszban van, tehát anyagi konzekvenciák nélkül átigazolható. Nem mondom, hogy visszautasítottunk volna néhány ezer dollárt, de az a nyereség sem lebecsülendő, amit PR területen kaptunk.


Az elmúlt szezon végén úgy fogalmaztál, hogy a következő idényben újra bizonyítanunk kell. Véleményed szerint sikerült bizonyítani?

M.A.: Összességében feltétlenül. Szorítkozzunk csak a tényekre. A MOL Ligás csapat igazán szépen helytállt, hiszen a Ligában és az OB I-ben a negyedik, a Magyar Kupában a harmadik helyet szerezte meg. Emlékszünk arra, hogy a nagyszerű idénykezdés után hosszabb hullámvölgy következett, a gyors edzőváltással azonban sikerült orvosolni a szakmai problémákat. A Magyar Kupában bekerültünk a négyes döntőbe, ahol kiváló teljesítményt nyújtottunk. Mindez konkrétan azt jelentette, hogy miénk a negyedik legerősebb alakulat Magyarországon, ami nagyon is becsülendő teljesítmény és felülmúlja a 2015-16- os szezonban elért eredményeinket.


Térjünk rá az utánpótlásra, minthogy a felnőtt mellett még nyolc utánpótláscsapatot versenyeztettünk a 2015-16-os szezonban!

M.A.: A korosztályos csapatok összességében a várakozásainknak megfelelően szerepeltek. Egy éve azt mondtam, hogy a junior korosztályt dobogóra várjuk és ők végül bronzérmes pozícióban zárták a magyar bajnokságot. Az osztrák junior ligában (Jegesmedvékkel közös csapattal) nem tudtuk beverekedni magunkat a rájátszásba, de az EBEL indulás így is kiváló lehetőséget kínált a továbbfejlődésre. Az ifi alakulatnak sokáig „állt a zászló” a négy közé kerüléshez, de a szezon végére mentálisan és fizikailag is nagyon fáradt társaságnak meg kellett elégednie a 6. helyezéssel. Az EBEL ifiben a Jegesmedvékkel közös csapatunk a középmezőnyben végzett. A junior és az ifi korosztályokban a jobb eredmények elérését erősen gátolta, hogy a szükségesnél jóval kevesebb bevethető játékossal rendelkeztünk. Viszont az ifi korosztályt és az itt végzett sportszakmai munkát dicséri, hogy játékosunk, Molnár Dávid tagja volt az idei Divizió I/B világbajnokságot nyert magyar csapatnak, így ő lett a DHK első U 18-as korosztályos világbajnoka! A serdülők az 5. helyen zárták a magyar bajnokságot, miáltal jogot nyertek a részvételre az olaszországi „Rookie Cup” tornán, ahol a 3. helyet tudták megszerezni. Az U 14-es korosztály a 10. helyen fejezte be a hazai bajnoki küzdelmeket. Az alsó korosztályokban a szezon végére sikerült jelentősen gyarapítani a játékosok számát, a minik létszáma 28-ról 41-re, a szupermini létszám pedig 16-ról 51-re növekedett.


Milyen tervekkel indítja az egyesület a 2016-2017- es szezont?

M.A.: Beszéljünk elsőként a felnőtt csapatról, mivel általában erre kíváncsiak a legtöbben. Marad az „orosz vonal”, tehát az együttesünket a következő szezonban is a Muhin-Razov edzőpáros irányítja. A játékosok közül Dancsfalvi Norbert, Berta Ákos, Hetényi Péter, Vaszjunyin Artyom, Wéber Zsolt és Saluga Martin rendelkezik élő szerződéssel, vagy már megegyeztek az új szerződésük feltételeiben. Távozott Vay Ádám és Csíki Zoltán. Terveink szerint a VHL-ből szerződtetünk új orosz légiósokat. Folynak a tárgyalások, amelyek több magyar és orosz játékos esetében viszonylag előrehaladott stádiumban vannak. Vay Ádámot mindenképpen pótolni kellene valamilyen módon, bár nyilvánvaló, hogy ez nagyon nehéz feladat.


A múlt szezonban számos junior játékos is bemutatkozott a felnőttek között, különösen az idény végén mutogatták az oroszlánkörmeiket. Milyen elképzelések születtek velük kapcsolatosan?

M.A.: A szakmai stáb fontos feladata lesz, hogy ezeket a fiatalokat stabilan beépítse a MOL Ligás csapatba. Elsősorban Godó Dániel, Vincze Péter Tamás, György Róbert és Tanka Lőrinc tartozik az említett csoportba, valamint az ifi világbajnok Molnár Dávid és a kapus, Nagy Péter. Mivel a létszámgondok nem csökkentek az idősebb korosztályokban, a junior és az ifi csapatot mindenképpen meg kell erősíteni. Konkrét személyekről jelenleg még nem tudok beszámolni, azonban biztos, hogy a tavalyi kontingenseket kívánjuk feltölteni. Az U 20-as és az U 18-as együtteseink a következő szezonban is részt vesznek az EBYSL és az EBJL küzdelmeiben. A csapatokat a DVTK Jegesmedvékkel közösen indítjuk, változatlanul DEB-MIS Select néven. Az alsó korosztályok irányában elvárásunk az, hogy törekedjenek a 2015-2016-os szezonban nyújtott teljesítményük túlszárnyalására. A következő idényben újabb 50-80 új játékost szeretnénk beépíteni a rendszerünkbe, elsősorban az U 8 - U 10-es korosztályokban.


A sportszakmai feladatokon túl, milyen tárgyi-technikai fejlesztésekre, marketing újdonságokra számíthatunk a közeljövőben?

M.A.: Mivel a rendelkezésünkre álló terek a felnőtt csapat igényeinek megjelenése óta beszűkültek, a Jégcsarnok területén rövid időn belül elkezdődnek egy multifunkciós terem, két nagy, nemzetközi színvonalú öltöző, egy-egy edzői és bírói öltöző, orvosi, valamint gyúrószoba  kivitelezési munkálatai, TAO pályázati konstrukció keretében. Tervbe van véve egy új elektromos Rolba beszerzése és a 2. pályán lelátó galéria kialakítása is. A most vázolt létesítményfejlesztés eredményeként jelentősen javulni fognak egyrészt sportolóink és a szakszemélyzet munkakörülményei, másrészt a közönség kiszolgálásának színvonala is. Az egyesületi kommunikáció hatókörének szélesítése, színvonalának emelése szintén fontos feladat, amelyet a klub új, az eddigieknél tartalmasabb honlapja köré kívánunk felépíteni.


Összefoglalva mit vár a 2016-2017- es szezontól?

M.A.: A felnőttek és a korosztályos csapatok számára egyaránt az a cél, hogy hasonló, vagy még jobb eredményeket érjenek el, mint az előző idényben. A sportolói létszámot folyamatosan, nagy mértékben kívánjuk növelni, főként az alsó korosztályokban. Ugyanilyen fontos feladat, hogy valamennyi tevékenységi körünkben még tervszerűbb, szervezettebb és hatékonyabb legyen az egyesületi munka.


Mocsári Attila, a DHK elnöke

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok