Az akarat diadala

Komoly, elszánt arcú játékosok gyülekeztek a debreceni öltözőben hétfőn este. Nem volt nagy tömeg, némi túlzással szólva; csaknem annyian voltak civilben, mint hokis felszerelésben.

Jason Morgan amúgy is nagy gondjai még tovább növekedtek, amikor kiderült; Berta Ákos sem léphet a jégre. A tömeges sérülések és az eltiltások nyomán a kanadai szakvezetőnek pontosan tizenöt bevethető embere maradt, közöttük hat junior játékos. Mindenki tisztában volt azzal, mekkora a tét és a felelősség, csak remélni lehetett, hogy az óriási teher nem nyomja össze a játékosainkat. A vezetőedző nem akart plusz súlyokat rakni a fiai vállára, annyit kért csupán tőlük, hogy szívüket-lelküket adják a pályán.

Változatos játékkal indult a mérkőzés, gyorsan kirajzolódott a hajdúságiak hadrendje, mely a stabil védekezésre épült, nem adva fel a támadások lehetőségét. A 4. percben Piskunov életerős lövése Bálizsról vágódott a kapu fölé. 05.18-nál Somogyi gáncsolta Szokolovot, emberelőnybe kerültünk. A fórban előbb újra Piskunov veszélyeztetett, majd Németh Attila lövése után Godó elől mentett a fővárosi hálóőr. A 8. percben Schultz lépett be a MAC harmadába, átadására Saluga érkezett pontosan, de felpattant előtte a korong. 10.23-nál ismét emberelőnybe kerültünk, ezúttal Mestyán ült ki testre ütésért, de alig egy percet tölthettünk létszámfölényben, mivel Smith is a büntetőpadra került. A 14. percben Saluga pontos keresztpasszal hozta helyzetbe Piskunovot, de az orosz támadó egy pillanatra kivárt, ami elég volt Bálizsnak arra, hogy átérjen. 15.01-nél Keresztury és Molnár Dávid akaszkodott össze, mindketten 2 perces pihenőre kényszerültek. Röviddel később Schultz játszotta tisztára Piskunovot, aki kapura szúrta a korongot, de végül Bálizs tisztázni tudott. A harmad utolsó előtti percében Hetényi és Németh Attila vezetettek ígéretes támadást. A nyitó felvonásban bátor és jó játékkal várakozáson felül teljesítettek a mieink.


Bármire is készült a 2. harmad elején a vendégcsapat, azt keresztülhúzta Mestyán kiállítása, amit 21.53-kor kapott gáncsolásért. A fórban erősen nyomott a hazai gárda, Bálizs többször is életveszélyes helyzetben tisztázott. A 27. percben keményen nekünk rontott a MAC, Pleszkán azonban mindent védett, bár a tumultusban egyszer a kapusbotját is elvesztette. Alig két perccel később 3-1-re indult meg a hazai csapat; Schultz korongját Saluga adta keresztbe, a jókor érkező Piskunov pedig Bálizs hálójába vágta. A bekapott gól után érezhetően megnőtt a vendégcsapat nyomása.  A 31. percben Pleszkán újabb nagyot védett, a 32. percben pedig egy kemény lövés a fejvédőjét találta el, szerencsére megúszta sérülés nélkül. 33.03-nál korongot vesztettünk a védekező harmadunkban; Jubinville és Booras akciója végén Booras egyenlített. 33.51-nél Booras durva játékért 2 percre büntetőpadra került, majd követte Kovács Bronson is. Az emberelőnyös szituációban kinyíltak egy kicsit a hajdúságiak; 3 az 1 ellen indult meg a vendégcsapat, de Pleszkán óriási bravúrral hárított. Pár másodperccel később még érvényben volt egy emberfórunk, amikor korongbedobásra került sor a mieink harmadában. A bulit elhozta a MAC, Booras váratlanul rátűzte a kékről, a korong beakadt,- balszerencsés találttal kerültünk hátrányba. A 2. harmadban érezhetően magasabb fokozatra kapcsoltak a vendégek, a mieink játéka azonban változatlanul biztató volt.


Már a 3. harmad első percében veszélyes helyzet alakult ki a MAC kapuja előtt, azonban Saluga ütőjét felszedték a döntő pillanatban. 43.26-nál Booras gáncsolt, kiállították. Az előnyben előbb túléltünk egy veszélyes kontrát, majd két nagy helyzetet teremtettünk Bálizs ketrece előtt. 45.16-nál Sadikov lövése kipattant a MAC kapusáról; a jól helyezkedő Schultz emelte át a pakkot Bálizs mamutja felett. A vendégek nem hagyták annyiban a dolgot, veszélyesen támadtak, de a mieink sem maradtak adósok. A 12. percben Schultz lövése jött ki, Saluga ismételt, Bálizs azonban a helyén volt. 53.15-nél korongot szerzett a debreceni alakulat, „szeme volt” Szokolov keresztpasszának, a hosszú oldalon érkező Schultz pedig a hálóba vágta a pakkot. A bekapott gól után nagy rohanásba kezdett a fővárosi csapat, a mieink azonban jól romboltak. 58.33-nál Jason Morgan időt kért, Majoross viszont lehozta Bálizst, 6 játékossal támadott a MAC. 59.30-nál egy lecsorgó koronggal indultak a mieink, Piskunov célozta meg az elárvult fővárosi kaput. A játékszer visszapattant a palánkról, az érkező Saluga még igazítani is tudott rajta, majd a hálóba pöccintette a pakkot. Az utolsó másodpercekben újra visszaszámolt a közönség, majd a dudaszó után nagy lelkesedéssel ünnepelték a kedvenceket.

A várakozásokat magasan felülmúló, kiváló teljesítménnyel győzött ezen az estén a debreceni legénység, ezzel elkerülte a söprést és ismét meghódította a hazai közönséget. A szív, az akarat diadala volt ez a győzelem a mieinknél erősebb, jóval esélyesebb ellenféllel szemben. Akadt olyan szakértő, aki megállapította, hogy a MAC gyengén játszott és e helyen nem kívánunk vitatkozni ezzel. Csak annyit jegyeznénk meg, hogy mindig, minden csapat annyit játszik egy adott meccsen, amennyit az ellenfele aktuálisan megenged. A hétfő esti mérkőzésen a mieink pontosan annyit engedtek meg a vendégcsapatnak, amennyit a végeredmény mutat. A találkozó után Jason Morgan már kisimultabb arccal, méltán dicsérte a legényeit, a rutinos rókákat és a fiatalokat egyaránt. Bár az erőviszonyok alapvetően nem változtak, mégis arra biztatnánk a kedves szurkolókat, ne törődjenek most az esélyek latolgatásával! Örüljenek együtt a csapattal, ezek a srácok megérdemlik!

Debreceni HK-MAC Budapest 4-2 (0-0, 1-2, 3-0)


Fotó: Szepesi BoglárkaHetényi Péter: „Az első és a második harmadban nem érzékeltem azt, hogy fölényben játszana a MAC, a 3. játékrészben pedig már futottak az eredmény után, ami szerencsére nem jött össze nekik. Előzetesen nem gondoltam, hogy kikaphatunk, és akkor sem, amikor a 2. harmadban megszerezték a vezetést. Az járt a fejemben, hogy menni kell előre. Bíztam a csapattársaimban és nem is volt gond, a MAC támadásainál mindig visszaértünk időben. Egyébként is a védekezésen volt a fő hangsúly, így csak akkor indultam el támadni, ha éreztem, hogy nagyon jó lehetőség kínálkozik erre.”

Pleszkán József: „Szerintem a szezon egyik legjobb meccsét játszottuk tegnap este. Jól zárt a védelem, nagyon figyeltünk, koncentráltan hokiztunk 60 percen keresztül. Az edzőnk azt kérte a találkozó előtt; úgy játsszunk, hogy másnap reggel nyugodtan tudjunk a tükörbe nézni. Azt gondolom, hogy ennek eleget is tettünk, mindenki maximálisan odatette magát. A MAC szerintem már érezte a győzelem ízét, abban a hitben érkeztek, hogy ezen a meccsen továbbjutnak és egy sorozatot ilyenkor nem könnyű befejezni. A magam részéről kemény összecsapásra számítottam, de a rájátszásban már nincsenek könnyű mérkőzések. Úgy vélem, jól dolgozott a védelmünk, így alig kerültem megoldhatatlan helyzetbe. A kulcspillanatokban persze nagyon kellett koncentrálni, de engem az is inspirált, hogy velem szemben Bálizs igen jól védett. Meg akartam mutatni, hogy én sem vagyok gyengébb nála.”

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok