A MAC ellen nem sikerült

Január 19-én két mérkőzésre került sor az osztrák U 18-as bajnokság Master csoportjában; a fehérvári fiatalok Klagenfurtba látogattak, míg Debrecenben a MAC vendégszerepelt.

A fővárosi együttes két meccsből két győzelmet aratott eddig, nyertek a Fehérvár AV 19 és a Salzburg ellen, míg a mieink nagy bravúrral, otthonukban győzték le az alapszakasz bajnok Fehérvárt. A rendkívül erős kerettel rendelkező MAC ellen György József vezetőedző nem számíthatott a sérült Smirnov játékára, ami tovább nehezítette a debreceniek dolgát.

Lendületes hokival indította a meccset a két csapat, az első percekben főként a mezőnyben folyt a küzdelem. 04.17-nél voltaképpen helyzet nélkül szerzett vezetést a MAC, Kritski középtávoli lövése akadt be. Alig több, mint 6 perccel később a fővárosi játékosok húzogattak a debreceni védekező harmadban, majd Karl lövésre szánta el magát, már két góllal ment az ellenfél. A 13. percben újra növelték az előnyüket, ezúttal László talált be. A gól után a hazai szakvezetés kapust cserélt, Belomoev érkezett a debreceniek ketrece elé, akinek azonnal akadt is dolga. A pályán a vendégcsapat akarata érvényesült, a mieink kevés veszélyt jelentettek a MAC kapujára. A 14. percben méretes lövést küldtünk kapura, volt kipattanó, a támadóink azonban nem értek fel időben… 15.49-nél palánkra lökésért Birke került a büntetőpadra. A fórt nem tudtuk kihasználni, a vendégek viszont korongot loptak a kék vonalukon, 2 az 1 ellen indultak el, Belomoev-nek már harmadszor kellett meleg helyzetben tisztáznia. 19.03-nál Takács Benedeket küldték ki, a büntetés nagy része áthúzódott a 2. harmadba. Az első harmadban a mieink nehezen jutottak be a MAC harmadába, a statisztika szerint mindössze ötször lőttünk kapura, nem véletlen, hogy három góllal vezetett az ellenfél.

Jól kezdődött a 2. játékrész; a mieink előbb kivédekezték Takács kisbüntetését, majd megszerezték a szépítő gólt; 23.49-nél Bartók lopta a távolságot az ellenfél kapuja felé, aztán bevarrta a korongot a felső sarokba. 24.51-nél egy újabb debreceni emberhátrányra került sor, ezúttal Sándor Bence ült ki gáncsolásért, de a két percet sikerült gól nélkül lejátszani. Nem egészen 3 perc múltán Spakovszky is a büntetőpadra került, nyilvánvaló volt, hogy előbb-utóbb baj lesz. Lett is, 28.38-nál egy közeli lövés után Tornyai bevágta a kipattanót, egyre fogyatkoztak a mieink esélyei. A harmadból hátralévő idő nem hozott gólt, de elég mozgalmasra sikeredett. Két perccel a MAC-gól után a fővárosi védők Ivanov-ot terítették le, a játékvezetők azonban nem láttak okot a beavatkozásra… 31.07-nél Borbát került a büntetőpadra sportszerűtlen magatartás miatt, de rövidesen Kritski is kiült. A 34. percben Belomoev újabb vendég-szólót hárított bravúrosan. 36.36-nál Csollák durván leütközte Spakovszky-t, 2 percet kapott térdhasználat okán. Az emberfórt ismét nem sikerült kihasználni, sőt, a büntetőpadról belépő Csollák ajtó-ablak helyzetben indulhatott meg, szerencsére elrontotta a ziccert. A 2. harmad döntetlen állással zárult, nyíltabb lett a találkozó, bár ezúttal is a vendégek kezdeményeztek többet.

A 3. harmad elején javarészt a mezőnyben folyt a játék, majd 43.39-nél ismét emberfórba került a MAC, Szabó Kornélt állították ki. Öt másodperccel az emberhátrány letelte előtt Mayer lőtt kapura, Belomoev nem sokat látott az előtte tolongó játékosoktól… Tovább támadott a vendégcsapat, 47.11-nél Schlekmann játszott vissza a kapu mögül, az érkező Kritski betalált, Belomoev nem érhetett át. A hatodik vendég-gól után sem laposodott el a meccs, a mieink tovább harcoltak, Belomoev az 53. percben szólót fogott. 56.45-nél Kritski kapott 2 perces kisbüntetést, György József pedig időt kért. 58.07-nél sikerült is szépíteni; Sándor Bence lapos fonák lövése talált utat a MAC hálójába. Az utolsó fél percben még Tornyait is kiállították, de 21 másodperc volt hátra, ezalatt már nem tudtunk feljebb zárkózni.

A találkozó java részében fölényben játszó vendégcsapat megérdemelten győzött. A kékek többet támadtak, jóval többet (szám szerint 45-öt) lőttek kapura, a mi 19 kísérletünkkel szemben. A vendégjátékosokkal csak a mieink első és második sora tudta felvenni a versenyt, a harmadik nem volt egy súlycsoportban az ellenféllel, a kapusteljesítményünk sem tűnt acélosnak a meccs legelején. Ez a Master Round világa, a további fordulókban is hasonlóan kemény ellenfelekre, nagy csatákra kell felkészülni.

GYÖRGY JÓZSEF vezetőedző reálisan értékelte a mérkőzést.

„Az első harmadban nem játszottunk rosszul, de a harmadik sorunk nagy nyomás alatt állt, 3 gólt kaptak, ami a meccs végéig döntő módon meghatározta a teljesítményünket. A harmadik gól után kapust cseréltem; nem mondanám, hogy ezek „kapus-gólok” voltak, de nem éreztem Göncziben a megfelelő magabiztosságot. Az első két sor a játéka sem volt meggyőző, de nekik sikerült felvenni a tempót, viszont támadásban nem voltak eléggé kreatívak, egyéni megoldásokat választottak a csapatjáték helyett. A második harmadban egy fokkal sikerült javítani a játékunkon, a 24. percben Bartók zseniálisan lőtte ki a rövid felsőt. A 7 percnyi emberhátrányos játék nagyon kifárasztotta a srácokat, kaptunk is egy gólt, de ezt a harmadot lehoztuk 1-1-re. Nagy fölényben hokizott az ellenfél, Belomoev kiváló védései tartottak minket mérkőzésben. A harmadik harmadban újabb emberhátrányos gól kaptunk, majd egy svájciból előkészített góllal 1-6 lett az eredmény. A mérkőzés vége előtt egy emberelőnyös góllal sikerült szépítenünk, Sándor Bence révén. Gönczi Bence kezdte a mérkőzést, 7 lövésből 3 gólt kapott, majd hogy rendezni tudjuk a sorokat, kapust cseréltem.  A hátralévő 47 percben Belomoev 38 lövésből 3 gólt kapott.

Egy nagyon jól képzett csapat ellen játszottunk. A 16 mezőnyjátékosunkból 8 serdülő korú volt, nagyon hiányzott a sérült Smirnov játéka, de Kaskötő sem épült még fel teljesen. Ám ez még a kisebb baj, a csapatjáték hiánya az, amivel még jobban megnehezítettük a saját dolgunkat. Nem működött az emberelőnyös játékunk, két gólt kaptunk emberhátrányból. Mindezek ellenére nincsen semmiféle hiányérzetem, örülök, hogy ilyen mérkőzéseket játszhatunk, amelyek egyértelműen a fejlődésünket szolgálják.”

Debreceni HK - MAC 2-6 (0-3, 1-1, 1-2)
Gólszerzők:
Bartók és Sándor B., illetve Kritski(2), Karl, László, Tornyai és Mayer

Címkék

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok