A hajrában kerekedtünk felül

Az UTE csapatával vívott és büntetőlövésekkel elveszített február 4-ei mérkőzés után edző, játékos és szurkoló egyaránt tisztában volt azzal, hogy junior együttesünk roppant nehéz időszak elé néz.

Mivel legnagyobb riválisunk, az UTE pontelőnybe került, innentől már egyetlen kisiklás is döntő módon befolyásolhatja továbbjutási terveinket. Ráadásul a csütörtök délutáni összecsapásra nehezen kaphattunk kellemetlenebb ellenfelet a szívós, hajtós, kemény játékot játszó Hokiklub Budapest csapatánál. A mieink háza táján még a szokásos gondokkal is szembe kellett nézni; a sérültek (Salló és Kiss Tamás) mellett Rácz Kristóf után Szigeti is belázasodott, így újra 13 mezőnyjátékossal léptünk a jégre.

Az 1. harmad oda-vissza hokival kezdődött, de érezhető volt, hogy a mieink nem igazán álltak bele a mérkőzésbe. 02.30-nál a vendégek szereztek korongot a hazai védekező harmadban, Dobry belőtte a helyzetet, vezetett az ellenfél. A debreceni legénység próbált feljebb kapcsolni, de a támadásainkból az ötlet és a szervezettség is hiányzott. A 7. percben emberfórba kerültünk, de nem tudtuk kihasználni. Nem sokkal később Gönczi kapuja előtt támadt nagy tömörülés, de a fővárosiaknak szerencsére nem sikerült betalálniuk. 11.05-től újra emberelőnyben játszhattunk, de ez a fór is eltelt gól nélkül. 13.55-nél Varga Tamást állították ki gáncsolásért. 15.12-ig jól védekeztünk, ám akkor Gebei éles szögből leadott lövése becsúszott, már két találattal vezetett a budapesti csapat. 16.35-nél Horváth került jó helyzetbe és ő sem hibázott. A gól után a hazai szakvezető kapust cserélt, Gönczi helyét Nagy Péter vette át. A harmad utolsó percében az ellenfél még vitt egy szólót, ám azt a hazai hálóőr hatástalanította. Ebben a játékrészben jobb volt az ellenfél, ezt húzta alá a 8-18-as kapura lövési statisztika is.

A gyengére sikeredett első harmad után azonnal feljebb kapcsolt a hazai gárda, lendületesen és jóval magasabb energiaszinten hokiztak. A játékrész elején még nem jöttek a gólok, ám a nyomásunk egyre fokozódott. A 7. percben Szokolovot ütközték le, de csak 2 perc járt a térdhasználatért és a fórt sem tudtuk gólra váltani. 31.59-nél Márton Koppány lőtte be a pakkot a sarokból, Kuleshov pedig kapásból az ellenfél hálójába bombázott. A HKB csak szabálytalanságok árán tudta féken tartani a hazai támadókat, 32.11-nél Fenyvesi és Szopos Ottó is a kiállítás sorsára jutott. 33.44-nél kihasználtuk a dupla fórt; ezúttal Jaroslavov jegyezte a gólpasszt, Kuleshov pedig újabb hatalmas lövéssel vette be Bobák kapuját. 36.28-nál növelte előnyét a vendégcsapat, Dobry szerzett egy váratlan gólt, de a mieink válasza sem késett sokáig. A 38.31-nél Filep vágta be Kozma jó átadását, ezzel 3-1-re nyertük a harmadot és felzárkóztunk a vendégekre.

A 3. harmadban a mieink ott folytatták, ahol abbahagyták a 2. játékrészben és a támadásoknak rövidesen meg is lett az eredménye. 42.36-nál Borbát csapott le egy kipattanóra és szemfüles góllal kiegyenlítette az állást. Két és fél perccel később a HKB nagyon megnyomott egy cserét, de nem kis nehézségek árán hárítottuk az akcióikat. 48.27-nél Filep kapott jó átadást Jaroslavovtól, középről a hálóba lőtt, ezzel átvettük a vezetést! A vendégek nem törődtek bele a fordításba, keményen támadtak, 53.12-nél a legrosszabbkor jött Papp Zsombor kiállítása. A HKB villámgyorsan kihasználta az emberelőnyt, 53.38-nál megint csak Dobry volt eredményes. A baj nem jár egyedül; két perccel később Nagy Zalánt is kiszórták, de nagyon nagy munkával sikerült túlélni a HKB nyomását. Késhegyre menő csata folyt a pályán, sokan már a hosszabbítást vizionálták, amikor Kozma szerzett korongot a fővárosi kapu mögött, a visszajátszását Szokolov felvarrta; megint nálunk volt az előny, a rendes játékidőből pedig 17 másodperc volt hátra! Máthé Csaba azonnal időt kért, majd a mieink okos hokival őrizték az egy gólos előnyt, ami 3 pontot hozott a konyhára.

Juniorjaink ismét megmutatták az igazi karakterüket; a gyengécske első harmad után, nagy hátrányból felállva győzelmet arattak az utolsó másodpercig harcoló, kemény ellenféllel szemben, ezzel életben tartották a reményeinket is. Nyilván nem csupán a játékosok érdemelnek elismerést, hanem Máthé Csaba vezetőedző is, aki taktikai és mentális téren nem először rázza sikeresen helyre a csapatát. A tréner az alábbiakat nyilatkozta a mérkőzésről: „Nem szabad úgy kezdeni egy találkozót, ahogyan mi tettük, különösen a bajnokság ilyen kiélezett szakaszában. Meg kell tanulni kezelni a nyomást, hogy minden körülmények között a maximumot tudjuk produkálni. Az elején ez hiányzott, ezért zártuk 0-3-al az első harmadot. A játékosaim arra vártak, hogy a társaik végezzék el helyettük a munkát. A 2. játékrész előtt megbeszéltük, hogy építkezni fogunk és gólról gólra dolgozzuk le a hátrányunkat. Meg is tettük, így tudtuk végül megszerezni a 3 pontot, miközben igazi hoki-csemegét szolgáltunk fel a közönségnek. Készülünk a visszavágóra, biztos vagyok abban, hogy nehéz küzdelem elé nézünk. Egyértelmű azonban, hogy a következő meccsen nem adhatunk ekkora előnyt az ellenfélnek.”

Debreceni HK-Hokiklub Budapest 6-5 (0-3, 3-1, 3-1)
Gólszerzők:
Kuleshov(2), Filep(2), Borbát és Szokolov, illetve Dobry(3), Gebei és Horváth

Ne maradj le semmiről!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • PWC
  • B.R.A. Company
  • CJHL
  • Marczi Skate
  • Debreceni Sportcentrum
  • ZolComp Network Kft.
  • Debreceni Jégcsarnok